Думка: Ботанічне насіння картоплі кардинально змінить сектор

21 березня 2021, 10:54 3265

Ботанічне насіння картоплі, на противагу бульбам, легко транспортується та зберігається, воно не схильне до захворювань та не накопичує інфекцію, як бульби. Питання вкрай актуальне для країн Африки, Азії та Центральної Америки, де фіксуються проблеми з якісним посівним матеріалом.

Про це зазначає на своїй сторінці у Facebook радник з питань сільського господарства Посольства Королівства Нідерландів в Україні Рейнауд Наутен.

«Нідерландська компанія Bejo, яка вивела перший гібрид картоплі (знадобилося 15 років), проводить дослідження у цих країнах, консультує місцевих виробників, щоб ті отримали якісний урожай. Ще одна компанія з Нідерландів, HZPC Holland B.V., очікує цього року на перший прототип гібридного сорту картоплі з насіння. Селекціонери компанії мають більший досвід із програмування характеристик гібридної картоплі, тому HZPC має намір створити високоврожайний та стійкий до хвороб сорт за чотири-п'ять років», — вказує він.

Зазначається, що до 2030 р. компанія планує поставити відтворення сортів картоплі з ботанічного насіння «на потік».

«Хоча HZPC не очікує, що гібридна картопля замінить традиційний процес в короткостроковій перспективі, оскільки вирощування картоплі з бульб має певні переваги перед вирощуванням її з насіння, але вирощування картоплі з насіння розглядають як окрему нішу», — додає Рейнауд Наутен.

За його словами, для країн, які борються за доступ до насіннєвої картоплі, гібридний сорт може стати запорукою продовольчої безпеки з точки зору доступу до якісних харчових продуктів: «І це буде фантастично, оскільки масове вирощування картоплі з насіння створить своєрідну революцію в картоплярстві».