Мінагропрод: Україна здатна наростити виробництво рису

22 серпня 2019, 11:30 1633

Україні необхідно розвивати галузь рисівництва, щоб повністю забезпечувати власні потреби, а у перспективі — наповнювати зовнішні ринки.

Про це зазначив заступник міністра аграрної політики та продовольства України Віктор Шеремета під час засідання, на якому розглядався стан та перспективи розвитку галузі рисівництва в Україні.

«Україна — одна з провідних країн світу за експортом зернової продукції. Проте, імпорт такого корисного і дієтичного продукту, як рис значно перевищує експорт. На сьогодні лише два регіони (Одеська та Херсонська області) займаються вирощуванням рису. Враховуючи кліматичні зміни, в України є всі можливості для збільшення посівів рису для забезпечення як власних потреб, так і у перспективі — освоєння нових ринків збуту», — цитує Віктора Шеремету повідомлення Мінагропроду.

Він зауважив, що перспективними ринками збуту є азіатські країни, де найбільше споживають рис, і відбувається приріст населення. Також Віктор Шеремета додав, що вирощування рису має важливе значення і як фактор ефективного використання малопродуктивних земель для поліпшення їх родючості, меліоративного стану, а також для одержання в рисових сівозмінах високих урожаїв інших зернових, технічних і кормових культур.

Під час засідання учасники висловили свої міркування щодо основних стримуючих факторів розвитку галузі рисівництва. Йдеться про високі витрати на воду, електроенергію, зрошення, конкуренцію імпортованих видів рису з вітчизняними тощо.

Також зазначено, що Інститутом рису НААН проводяться дослідження зі створення нових високопродуктивних сортів рису, удосконалюються технології вирощування рису з урахуванням вимог охорони навколишнього середовища та на краплинному зрошенні, розробляються енергозберігаючі технології вирощування у рисових сівозмінах супутніх культур, вивчаються нові засоби захисту, що дасть можливість збільшити ефективність системи захисту з 60-70% до 97-100%, а кількість збереженого врожаю — до 50%. Окрім того, проводяться інші дослідження, спрямовані на отримання високих та якісних урожаїв сільськогосподарських культур за їх вирощування у рисових сівозмінах при зниженні енерговитрат.

За результатами засідання, з метою опрацювання наданих пропозицій створено комісію з доопрацювання проекту Постанови Президії НААН «Стан та перспективи розвитку галузі рисівництва в Україні». До складу комісії увійшов заступник Міністра Віктор Шеремета, представники НААН України та аграрних підприємств.