Понад 2 тис. га посівів ячменю забракували для експорту в Китай

23 липня 2019, 16:28 2264

Українські виробники при експорті продукції на світовий ринок повинні неухильно виконувати вимоги міжнародних договорів.

Як говориться у повідомленні Державної служби з питань безпечності харчових продуктів і захисту споживачів, насамперед, йдеться про дотримання фітосанітарних вимог Китайської Народної Республіки під час експорту до цієї країни рослинницької продукції, зокрема ячменю, сої та кукурудзи.

«Імпорт кукурудзи, сої та ячменю згідно з китайським законодавством відбувається на підставі протоколів фітосанітарних вимог, які є міжнародними договорами міжвідомчого характеру і які є обов'язковими для виконання постачальником», — зазначив директор Департаменту фітосанітарної безпеки, контролю у сфері насінництва та розсадництва — Головний державний фітосанітарний інспектор України Андрій Челомбітко.

Так, для забезпечення виконання вимог щодо експорту ячменю з України до КНР державні фітосанітарні інспектори щорічно офіційно встановлюють та контролюють підтримання статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільної від Tilletia controversa.

Андрій Челомбітко поінформував, що у поточному році було обстежено вдвічі більше площ, ніж торік, і встановлено понад 2,6 тис. місць вирощування посівів ячменю вільних від шкідливих організмів, які заборонені КНР: карликова сажка пшениці, штрихувата мозаїка ячменю, церкоспорільозна гниль злакових, офіобольозна гниль злакових.

За даними відомства, під час обстеженнях посівів ячменю було зафіксовано 35 випадків виявлення шкідливих організмів, які заборонені КНР: штрихувату мозайку ячменю на площі понад 2 тис. га в Запорізькій, Донецькій, Кіровоградській, Миколаївській, та Луганській областях та церкоспорільозну гниль на площі 87 га в Миколаївській області.

«Таким чином, державний фітосанітарний інспектор не може видати дозвільні документи для переміщення ячменю з цих ділянок», — зазначив Андрій Челомбітко.

За його словами, експортувати зерно кукурудзи, сої та ячменю до КНР може будь-який суб'єкт господарювання, внесений до відповідних переліків: переліки осіб, які планують експорт цієї продукції до КНР та переліки місць зберігання, з яких планується експорт до Китаю.

Наразі період встановлення ділянок, вільних від шкідливих організмів на посівах ячменю, минув і зараз триває формування переліку осіб, які планують експорт кукурудзи та сої до КНР.

«У зв'язку з цим звертаю увагу зацікавлених осіб на необхідність дотримання термінів подачі необхідних документів та проведення передбачених фітосанітарних процедур: для сої — до 1 серпня цього року, для кукурудзи — до 1 вересня 2019 року», — підкреслив Андрій Челомбітко.