Аграріям радять після дощів контролювати хвороби зернових колосових культур

12 травня 2020, 10:40 2031

Довгоочікувані опади у вигляді дощів, які пройшли по всій території України, принесли не лише необхідну культурам вологу: одночасно вони створили сприятливі умови для розвитку та поширення хвороб озимих зернових культур.

Щоб захистити культурні рослини від потенційної загрози, експерти компанії UKRAVIT нагадують про необхідність фунгіцидних обробок посівів: проведені своєчасно та з використанням високоефективних препаратів, вони допоможуть запобігти втратам через хвороби до 20% вашого майбутнього врожаю.

«Щорічно озимі зернові потерпають від численних хвороб — борошнистої роси, септоріозу, прикореневих гнилей, фузаріозу, іржі, плямистостей та інших, — зазначає керівник агрономічного департаменту компанії Олександр Мигловець. — І сьогодні сукупність температур повітря та вологості, яка встановилася після останніх дощів, буде сприятливою для поширення збудників хвороб у ваших посівах. Щоб цього уникнути, необхідно ретельно проводити моніторинг стану посівів і за найперших ознак прояву хвороб, а краще — навіть профілактично застосовувати високоефективні фунгіциди. Та навіть якщо симптоми ще не встигли проявитися, я б радив усе одно провести фунгіцидну обробку у фазі прапорцевого листка — колосіння: таким чином ви зможете попередити ураження озимих та ярих зернових і зберегти свій майбутній врожай».

Як для лікувальних, так і для профілактичних цілей Олександр Мигловець рекомендує обрати високоефективний системний фунгіцид Аякс (тіофанат-метил, 310 г/л + епоксиконазол, 120 г/л + тебуконазол, 70 г/л). Препарат володіє лікувальною, захисною та викорінюючою дією. За рахунок поєднання різних високоефективних діючих речовин він забезпечує розширений спектр контрольованих хвороб у посівах зернових колосових культур, а також буряку цукрового та сої. Крім того, завдяки своєму складу він також попереджає ризик появи резистентності у патогенів.

«Оптимальний період застосування фунгіциду Аякс на зернових колосових культурах — профілактично або ж за перших проявів симптомів хвороб. Це гарантує максимальний захист без суттєвої шкоди для культурних рослин. Препарат забезпечує швидку дію на збудників хвороб і одночасно — тривалий захист культури та її нових приростів. При цьому він проявляє добру сумісність з іншими засобами захисту рослин і мікродобривами та є економічно вигідним рішенням для захисту ваших посівів від найширшого спектру небезпечних хвороб», — зазначає Олександр Мигловець.