Аграріям пропонують технологічне рішення для отримання високої врожайності

15 березня 2021, 10:50 2144

Нині передпосівна обробка посівного матеріалу культур мікроелементами разом із подальшим позакореневим підживленням набула широкого застосування як перший важливий технологічний прийом в управлінні мінеральним живленням культур.

Про це повідомляють у компанії UKRAVIT.

Відмічається, що передпосівна обробка насіння вирішує низку важливих технологічних питань: підвищує на 5-6% енергію проростання та на 8-10% — польову схожість насіння, стимулює ріст і розвиток молодих проростків культур, формує добре розвинену кореневу систему, зокрема бічні кореневі волоски, поліпшує споживання кореневою системою води та мінерального живлення, сприяє появі сильних, дружних і рівномірних сходів, підвищує стресостійкість і продуктивність культур.

«Для того, щоб посіви культур отримали дружний старт на початкових фазах росту та розвитку, я б радив, окрім протруйників, комбінувати в одному робочому розчині добрива ТМ «Авангард», які містять легкодоступний комплекс мікроелементів і біологічно активних сполук: адже на ранніх фенофазах культури не здатні активно поглинати елементи мінерального живлення з ґрунту кореневою системою — навіть якщо вони там містяться на високому оптимально збалансованому рівні, — відзначає керівник напрямку продуктів і сервісів мікродобрив компанії Сергій Адаменко. — А обробка насіння хелатованими мікроелементами сприяє не лише проростанню та схожості насіння, а й росту та розвитку кореневої системи культур, у тому числі бічних кореневих волосків, які активно споживають воду та мінеральне живлення».

N. B. Агроном розповів як уникнути комплексу загроз на посівах ріпака озимого

Сергій Адаменко додає, що також важливо обробити посівний матеріал ще й стимулятором росту, оскільки до сівби насінина перебуває у стані спокою, за який відповідає так званий «гормон спокою». Із проростанням насіння його рівень знижується, і на заміну йому приходять гібереліни та ауксини. Однак якщо погодні умови в цей період склалися недостатньо сприятливі, то ці процеси проходять повільніше, і, як наслідок, з’являються нерівномірні або зріджені сходи. За таких умов для активування проростання насіння та появи дружних сходів рекомендується застосовувати стимулятори росту.

З огляду на це, для передпосівної обробки насіння Сергій Адаменко рекомендує застосувати спеціальне легкозасвоюване добриво Авангард Старт (N — 100, P?O? — 70, K?O — 20, SO? — 15, CaO — 10, B — 5, Fe — 10, Mn — 5, Cu — 2, Zn — 5, Mo — 0,5, Co — 0,1 г/л, амінокислоти та полісахариди) в нормі 0,5-1,0 л/т насіння та добриво-стимулятор росту Авангард Стимул (гумат калію в перерахунку на гумінові кислоти — не менше 40 г/л, бурштинова кислота — 3 г/л, мікроелементи, інші біологічно активні елементи) в нормі 0,5-1,0 л/т.

N. B. UKRAVIT і Ощадбанк пропонують унікальні переваги для аграріїв

Комплекс елементів мінерального живлення добрива Авангард Старт буде сприяти закладанню високої потенціальної врожайності сорту чи гібриду культур, стимулювати ріст твірних тканин точок росту як кореневої системи, так і вегетативних органів та активувати роботу ферментів молодих рослин. Авангард Стимул буде підвищувати схожість насіння, прискорювати його проростання, надалі — поліпшувати стійкість культур до несприятливих умов зовнішнього середовища, стресів, сприятиме утворенню потужної кореневої системи, прискорюватиме ріст і розвиток культури в цілому.

Сергій Адаменко підкреслює, що обробка посівного матеріалу мікроелементами у поєднанні з комплексом стимуляторів росту та протруйником є вигідним та високоокупним технологічним рішенням для отримання високої сталої врожайності культур.