Аграріям пропонують рішення для подолання наслідків весняних приморозків

05 травня 2021, 09:40 2418

Упродовж останнього тижня Україна продовжувала перебувати в епіцентрі холодного нічного повітря та різких перепадів температур. В деяких регіонах навіть пройшов сніг, спостерігалися приморозки на поверхні ґрунту, що в цілому було несприятливим для весняної вегетації озимих культур.

Фахівці компанії UKRAVIT зазначають, що за таких умов культури піддались температурному стресу, що, як правило, знижує їхню врожайність і прибутковість.

«Навесні озимі культури зазвичай потерпають від понижених температур та їх різких перепадів, а також від приморозків, — зазначає керівник відділу продуктів і сервісів мікродобрив компанії UKRAVIT Сергій Адаменко. — Температурні стресові фактори призводять до зниження обмінних процесів, припинення засвоєння елементів мінерального живлення, майже призупиняють ріст і розвиток культур, що негативно відбивається на закладанні високої врожайності, якості товарної продукції та сприяє прояву небезпечних хвороб. Процес засвоєння та «переробки» елементів мінерального живлення у культур досить енергоємний, тому в умовах стресу він погіршується або й призупиняється, елементи мінерального живлення майже не засвоюються без застосування біологічно активних сполук, які стимулюють фізіолого-біохімічні процеси рослинного організму. Для швидкого усунення стресу ми рекомендуємо додавати до робочого розчину амінокислотне добриво-антистресант Авангард Гроу Аміно».

За словами експерта, до складу добрива входять легкодоступні L-амінокислоти — лізин, гістидин, аргінін, аспарагінова кислота, треонін, серин, глутамінова кислота, пролін, гліцин, аланін, цистин, валін, метіонін, ізолейцин, лейцин, тирозин, фенілаланін, вміст яких складає не менше 120 г/л, бурштинова кислота — 3 г/л, карбонові кислоти, полісахариди, багатоатомні спирти, солі гумінових і фульвокислот, біогормональній комплекс і мікроелементи. Амінокислоти в комбінації з вищевказаними біологічно активними сполуками стимулюють фізіологію росту та розвитку культур, забезпечуючи вже готовим енергетичним матеріалом їхні біологічні процеси за стресів (низької температури, приморозків, хімічного опіку, механічних пошкоджень тощо), а також підтримують природну резистентність культур проти патогенних мікроорганізмів. При їх комбінованому застосуванні в одному робочому розчині з добривами ТМ «Авангард» за позакореневого підживлення вони поліпшують на 15-20% засвоєння елементів мінерального живлення з добрив, виконуючи роль транспортного агента та поверхнево-активної речовини.

Рекомендується проводити підживлення добривом Авангард Гроу Аміно не менше 2-4-х разів з інтервалом 7-10 днів у нормі 1,0-1,5 л/га протягом вегетації культур, особливо за стресів та у критичні фенофази культур, щоб отримати їх високу врожайність.