Експерт: Фінансові інструменти дозволяють аграріям отримувати більшу вигоду

08 липня 2020, 16:59 2087

2019/20 маркетинговий рік був не найвдалішим для трейдерів: зниження цін на світовому ринку і перебої в логістиці через карантинні заходи не пройшли безслідно. Проте, агровиробники України негативних змін майже не відчули. Адже на внутрішньому ринку попит і ціни на зернові культури залишалися стабільними.

Про це розповів керівник департаменту трейдингу сільськогосподарською продукцією ALFA Smart Agro Андрій Риженко, йдеться в повідомленні компанії.

Він також дав прогноз на майбутній сезон. За словами фахівця, агровиробників України сьогодні можна умовно розділити на дві групи: тих, хто готовий вже зараз продавати урожай на світовий ринок, і тих, хто орієнтується на внутрішній ринок і буде чекати кращої ціни.

«За останніми даними аналітичних компаній, загалом у світі очікується добрий врожай, а тому конкуренція на світовому ринку буде висока. Ми вже готуємося до того, що ціни на зерно будуть нижчими, ніж у попередньому сезоні, а ціна на кукурудзу, ймовірно, буде найнижчою за останні 5 років», — сказав Андрій Риженко.

Він також розповів про ті можливості, які пропонує департамент трейдингу ALFA Smart Agro, щоб агровиробники змогли отримати найкращий прибуток.

Форвардні контракти. Цей інструмент набуває все більшої популярності в Україні. Якщо в перший рік їх запровадження компанія відвантажила 10 тис. тонн продукції за форвардними контрактами, то цього сезону цифра виросла до 50 тис. тонн. Переваги форвардних контрактів у тому, що вони дозволяють зафіксувати ціну на визначеному рівні й не турбуватися про її коливання на світовому ринку. А у випадку співпраці з ALFA Smart Agro агровиробники отримують додаткову можливість: переглянути ціну в сторону збільшення один раз до моменту закриття контракту. Таким чином, якщо ціна на ринку зросте, агровиробник нічого не втрачає. А якщо ціна знижується, компанія бере ці ризики на себе.

«Важливо, що у випадку підкріплення форвардного контракту аграрною розпискою, агровиробники можуть розраховувати на часткову попередню оплату», — додав експерт.

Укладення договорів в іноземній валюті. Ціна на зерно на світовому ринку значною мірою залежить від курсу валют. ALFA Smart Agro пропонує агровиробникам оформляти постачання в режимі експорту та отримувати плату за врожай в іноземній валюті. Ця можливість доступна у випадку доставки продукції в порти України. Клієнтам надають всебічну інформаційну підтримку та супровід від моменту укладання угоди до закриття контракту.

«Ці інструменти вже показали свою дієвість та вигідність для агровиробників. За сезон 2019-2020 ми реалізували 220 тис. тонн врожаю, що вдвічі більше, ніж у попередньому. Ріст відбувається шляхом збільшення кількості компаній-партнерів. Адже ALFA Smart Agro має високу репутацію як серед агровиробників України, так і серед іноземних покупців. Цього року ми отримували пропозиції від покупців з Єгипту, Туреччини, Тунісу, Марокко, Індонезії та ін. Тож ми маємо з чого вибирати та можемо запропонувати українським аграріям найкращу ціну», — наголосив Андрій Риженко.


Для довідки: компанія ALFA Smart Agro отримала сертифікат на відповідність вимогам ISCC (Міжнародна система сертифікації сталого виробництва та викидів вуглецю), а тому може постачати на європейський ринок ріпак та кукурудзу як сировину для виготовлення біопалива. А незабаром планують отримати сертифікат на постачання кукурудзи в Китай, що також дозволить пропонувати українським агровиробникам преміальні ціни.