МХП у 2019 році вже інвестував у КСВ-проекти понад 36,4 млн грн

02 липня 2019, 09:41 3109

Агроіндустріальний холдинг МХП за чотири місяці поточного року спрямував понад 36,4 млн грн на фінансування проектів, що стосуються корпоративної соціальної відповідальності та розвитку територій присутності.

Як повідомляє прес-служба компанії, МХП інвестує в інфраструктуру сіл, селищ та міст, де провадить діяльність: допомагає залучати кошти в ОТГ, інвестує в розвиток медицини, інфраструктурні проекти, фінансує проекти в сфері освіти тощо.

 

В МХП уточнили, що основними напрямами інвестування цього року стали проекти в соціальній сфері (10,96 млн грн), а також розвиток дорожньої інфраструктури.

«Пріоритетними напрямами КСВ-проектів стали ті, які сьогодні вкрай потрібні громадам. Насамперд, це медицина. МХП веде діяльність в основному в сільській місцевості. Населені пункти іноді дуже віддалені від міста або райцентру,  а місцеве населення повинно мати хоча б базове медичне забезпечення. По-друге, це підтримка дошкільних і шкільних закладів. Діти — наше майбутнє, ми можемо допомогти їм отримати гарну освіту, а школи, садочки та позашкільні заклади повинні бути комфортними для занять. Дітям потрібно надати можливість вибору й дати розуміння того, що ми самі можемо змінити життя на краще. Значущість освітньо-інформаційного проекту «Добробут громади» складно переоцінити, оскільки новостворені об'єднані територіальні громади повинні вирішувати різні завдання, працювати з викликами та питаннями. Ми готові підтримувати їх та сприяти розвитку і становленню завдяки цьому проекту», — говорить керівник напряму «Корпоративна соціальна відповідальність» МХП Вікторія Нагірняк.

У межах проекту «Добробут громади» був проведений всеукраїнський форум для голів ОТГ з місцевостей, де розміщені виробничі потужності компанії, і оголошений конкурс на реалізацію сміливих ідей щодо поліпшення добробуту громади з можливістю виграти 100 тис. грн. Заплановано десять таких грантів.

Значні ресурси холдинг направляє на підтримку партнерських вишів, а також дитячих садків і шкіл у громадах присутності. На ці напрями МХП виділив протягом перших чотирьох місяців 2019 року в межах своїх КСВ-проектів понад 4,56 млн грн.

Підтримка сільської медицини та медичних установ, які зіштовхнулися з нестачею державного фінансування після проведення медреформи, також стала одним із найбільших напрямів, куди один з лідерів аграрної індустрії України спрямовує найбільші кошти в межах партнерської допомоги громадам (3,77 млн грн за чотири місяці 2019 р.). Один із КСВ-проектів холдингу — «Лікар для села» — фінансує роботу виїзних бригад лікарів у села, закупівлю необхідного обладнання та медикаментів для амбулаторій.

Окремо в МХП говорять про програму «Лелека», яка орієнтована на молодих батьків. Це та частина населення, яка переважно не попадає під держпрограми субсидій і дотацій, однак як ніхто потребує фінансової підтримки. Холдинг МХП профінансував адресну допомогу при народженні малят на суму 290 тис. грн. Ці гроші стануть інвестицією в майбутнє України, дадуть можливість молодим батькам встати на ноги, пережити перший непростий час, зосередити основну увагу не на пошуку засобів до існування, а саме на своїй дитині та благополуччі родини в майбутньому.

Примітно, що 2019 рік став перехідним для самої стратегії реалізації КСВ-проектів МХП. 

«Ми змінюємо принцип реалізації проектів — відходимо від добродійності. Від разових вливань переходимо до побудови конструктивного діалогу з громадами під час реалізації проектів на умовах співфінансування та співучасті, — говорить Вікторія Нагірняк. —  Так ми поліпшуємо якість проектів і довгостроковість співробітництва з усіма зацікавленими сторонами. Багато проектів масштабуються та діють уже не тільки на території одного підприємства: «Лелека», «Лікар для села», екопроекти з роздільного збирання сміття. Також у 2019 році вперше стартував проект «Школа — серце громади», у межах якого запросили 82 міжнародних волонтерів на двотижневий період у пришкільні табори».

Зараз холдинг працює над залученням додаткового фінансування від міжнародних фінансових донорів, щоб ще більше розширити фінансові можливості громад. Для цього представники МХП проводять переговори з Європейським банком реконструкції та розвитку й іншими можливими грантодавцями, а завдяки просвітницьким проектам представники місцевих громад, їхні керівники й активісти вчаться роботі з міжнародними фінансовими організаціями.