Великий виробник добрив запустив другий завод з випуску КАС

18 вересня 2018, 15:13 5773

Агрохімічна компанія Grossdorf у співробітництві з виробничо-комерційною фірмою «Тігос» 18 вересня відкрила нове виробництво рідких добрив КАС у смт. Сарата, Одеської області.

Потужність виробництва складає 60 тис. т КАС на рік. З відкриттям заводу в Одеській області потужності компанії Grossdorf з виробництва рідких добрив зросли до 410 тис. т на рік, говориться у повідомленні компанії.

Як зазначається, відкриття заводу суттєвим чином оптимізує логістику компанії з доставки КАС у південний регіон. Крім того, Grossdorf розглядає південний регіон як базовий для розвитку портової інфраструктури та планує імпортувати сировину не тільки з Середньої Азії, а й з Європи та Перської затоки.

«Ми рухаємося ближче до клієнта. Компанія Grossdorf отримує сировину з Європи та Середньої Азіїї, але транспортування цієї сировини для виробництва КАС з центральних областей у південні є затратним. Тому ми побудували у смт Сарата виробничу базу, і базу зберігання сировини. У перспективі 2019 року є плани диверсифікувати ринки постачання сировини для виробництва КАС», - розповів комерційний директор компанії Grossdorf Сергій Рубан.

Введені потужності дозволять компанії забезпечувати КАС всю Одеську область, а також розглянути можливість експорту добрив з виробничого підрозділу в смт Сарата в Молдову.

Також уточнюється, що компанія «Тігос»  стане споживачем продукції, яку випускатиме в альянсі з компанією Grossdorf та буде реалізовувати її на місцевому рівні іншим  виробникам.

За словами Сергія Рубана, майданчик для виробництва заводу підбирали півроку і після цього будівництво було розгорнуто дуже швидко. Оскільки більшість технологічних ланцюжків компанією оптимізовані і удосконалені завод закінчили у найкоротші терміни – півтора місяці. Технологію виробництва Grossdorf портував з черкаського заводу, обладнання на новому заводі теж власного виробництва. Наразі додатково добудовуються інженерні мережі і до кінця року можливості зберігання становитимуть 5 тис. т КАСу. На даний момент можливості відвантаження КАС з виробничого підрозділу в смт Сарата складають 200-260 т/добу автомобільним транспортом, 600-700 т/добу залізничним транспортом.

Об’єм ринку КАС в 2018-2019 роках складає 800-950 тис. т на рік. Потенційне споживання КАС в Одеській області становить близько 60-80 тис. т на рік. Експерти прогнозують, що виробництво цього виду добрив може бути стримане дефіцитом карбаміду (сировини для КАС) в Україні.


Для довідки: Агрохімічна компанія Grossdorf створена в 2016 році на основі поєднання українського і німецького досвіду роботи на агрохімічному ринку. Основними напрямками діяльності компанії є виробництво, імпорт, транспортування добрив, а також надання послуг з внесення безводного аміаку. Потужність виробництва рідких добрив КАС становить 350 тис т/рік. Частка компанії на ринку КАС склала 15%. Обсяг виробництва компактованих добрив близько 60 тис.т/рік Основна спеціалізація компанії – постачання основних добрив для точного землеробства.

Виробничо-комерційна фірма «Тігос» заснована в 2000 році. Основними видами діяльності компанії є закупівля і перевалка зернових культур, що становить більше 200 тис тонн на рік. Компанія щороку реалізує близько 50 тис тонн на рік добрив та володіє двома залізничними під'їзними коліями загальною протяжністю 800 м, складськими приміщеннями загальною площею більше 10000 кв.м, 10 одиницями вантажних автомобілів. Дочірні підприємства: ПП «Агро-соя» та ТОВ «Саратський комбінат хлібопродуктів». Також ВКФ ТОВ «Тігос» є співзасновником ТОВ «Поромний комплекс» Орловка», єдиною в Україні міжнародної переправи через Дунай.