Прогноз: Світові ціни на олію знижуватимуться до кінця року

02 жовтня 2021, 10:02 10376

Ціни на харчові олії, ймовірно, впадуть на помірні 100 $/т у частину року, що залишилася, і прискорять своє зниження в першій половині 2022 р. в міру зростання виробництва.

Такий прогноз зробив голова гамбурзької аналітичної компанії Oil World (Німеччина) Томас Мільке, повідомляє повідомляє oilworld.ru з посиланням на Reilers.

«Ціни на пальмовий олеїн RBD в Малайзії в першому півріччі можуть становити в середньому 920 $/т, що майже на 23% нижче за поточний рівень», — зазначає Томас Мільке.

За його словами, у першому півріччі аргентинська соєва олія може коштувати в середньому 1050 $/т, а соняшникова олія Чорного моря — 1040 $/т.

«Ми очікуємо на помірне зниження цін у наступні три місяці на рослинні олії: спочатку на соняшникову олію, за якою слідують пальмова та соєва, ймовірно, на 100 $/т», — прогнозує Мільке.

За його словами, ціни на соняшникову олію необхідно скоригувати, щоб повернути собі частку ринку після втрати переваги перед конкурентами через вищі ціни цього року.

Експерт також додав, що світове виробництво соєвої олії може зрости на 2 млн т на рік — з 1 жовтня до 61,68 млн т, а виробництво соняшникової олії може зрости на 3 млн т — до 22 млн т.

За його словами, виробництво пальмової олії може зрости на 3,5 млн т — до 4 млн т у 2021/22 році порівняно зі зростанням на 1,7 млн т за той же період роком раніше.

«Базові ціни на пальмову олію цього року підскочили майже на чверть, збільшуючись третій рік поспіль, оскільки викликана пандемією нестача робочої сили призвела до скорочення виробництва в другому за величиною виробнику світу — Малайзії», — пояснює Томас Мільке.

За словами експерта, після того, як зростання цін на харчові олії призвело до зниження попиту, особливо в країнах, що розвиваються, відкладений попит може виникнути після коригування цін.