Україну чекає гарбузовий бум: реалізація насіння гарбуза зросла втричі

27 липня 2021, 07:00 8635

Цього року значно збільшився попит на насіння гарбуза — його було реалізовано втричі більше в порівнянні з минулими роками. Основна причина — збільшення посівних площ під даною культурою.

Про це AgroPortal.ua розповів керівник компанії «Енза Заден Україна» Григорій Мороз.
 
Він зазначив, що серед українських фермерів найбільшим попитом користується сортотип гарбуза Батернат, до якого належать гібриди Матільда F1 та Тіана F1.
 
«Матільда F1 — це високоврожайний гібрид з вагою плодів 5-6 кг, що підходить як для споживання у свіжому вигляді, так і для промислової переробки. Тіана F1 — порційний гібрид з вагою 1,2-1,5 кг та високою однорідністю плодів», — відмічає керівник компанії «Енза Заден Україна».
 
За його словами, в цьому сезоні також зріс попит на сортотип Ред Курі, або, як часто його ще називають, Хокайдо. До прикладу, гібрид цього сортотипу Брайт Саммер F1 можна вже зустріти на полицях більшості супермаркетів.

N.B. Гарбузові мрії: як неймовірне село створює власний бренд

За відгуками споживачів, Брайт Саммер F1 дуже зручний у приготуванні. Однією з основних його переваг є те, що за термічної обробки шкірка цього гібриду стає м’якою та її не потрібно чистити.
 
Також він розповів, що для вирощування гарбуза придатні всі регіони України, тільки потрібно підібрати відповідні гібриди, які зможуть задовольнити потреби виробника. Підвищений попит до вирощування гарбуза наразі спостерігається не тільки у професійних виробників, а також і у малих приватних (домашніх) господарствах, тому посівні площі коливаються в різних діапазонах: від 0,2 га до сотень гектарів.
 
Тим часом компанією «Енза Заден Україна» проводяться фінальні випробування двох нових гібридів: Жаклін F1, сортотипу Батернат з масою плодів 1,5-1,7 кг та підвищеною стійкістю до захворювань; Маноск F1 сортотипу Мускат де Прованс з плодами масою 4-6 кг та надзвичайною однорідністю.


Для довідки: весною 2021 року компанія «Енза Заден Україна» надала насіння для вирощування гарбузів селу Маломиколаївка (Дніпропетровська область), яке стало переможцем всеукраїнського конкурсу «Неймовірні села України 2020» від аграрного онлайн-видання AgroPortal.ua та за підтримки Посольства Королівства Нідерландів в Україні.
 
Обсяг насіння був розрахований на площу 3 га. Тепер на полях Маломиколаївки ростуть такі гібриди гарбузів: Матільда F1, Тіанна F1, Сампсон F1 — гібрид для довготривалого зберігання та гібрид Хоншу F1, який найбільш придатний для дитячого харчування.


Іванна Панасюк, AgroPortal.ua