Україна збільшить вирощування квасолі для експорту до Франції

23 грудня 2019, 08:00 3791

В Африці та Америці стрімко зростає попит на бобові, і Україна має чудові шанси його закрити.

Таку думку в ефірі радіо «Колос» висловив керівник трейдингової компанії з Конго Шансел Гонбеза.

Також, на його погляд, чудові перспективи має експорт українського нуту, сочевиці, гороху та квасолі до країн Європейського союзу.

«Нещодавно українськими бобовими зацікавились партнери із Франції. Я знайшов фермерів, які вирощують та можуть постачати ці продукти, і уже 5 контейнерів (125 т) білої квасолі ми експортували в порт Марсель», — говорить трейдер.

За його словами, саме біла квасоля дуже користується попитом у Франції. З неї виготовляють консерви, які потім споживають всередині країни.

Раніше французи закупали квасолю в Канаді, але українська квасоля дешевша в логістиці, при цьому якістю не поступається.

«Маємо невеликий проєкт на наступний рік, тож будемо залучати фермерів, щоб вони збільшували обсяги вирощування квасолі. Але на перспективу цікаво консервувати її саме в Україні. Це більш вигідно для виробника, ніж експортувати свіжу квасолю. Тим паче, що є консервні заводи, які простоюють без належного навантаження», — говорить Гонбеза.

Ще один перспективний ринок для експорту українських бобових — Китай. Зокрема, туди доречно постачати сою.

«Китайці споживають 110 млн т сої в рік, а сам Китай виробляє тільки 17 млн т. Потрібно нарощувати площі під соєю для експорту до Китаю, тому що зараз Україна вирощує всього 4-5 млн т на рік», — додав фахівець.


Ірина Кравченко, AgroPortal.ua