Птахівники сподіваються на збільшення експорту м'яса птиці в запланованих обсягах

29 вересня 2020, 11:39 1914

Виробництво м'яса птиці в Україні за 8 місяців 2020 р. збільшилося на 3% порівняно з аналогічним періодом минулого року і склало 916 тис. т. Обсяги експорту зберігаються майже на рівні минулого року і становили з початку року 290 тис. т (+6%). За прогнозами, на початку року ріст мав скласти близько 15%.

Про це AgroPortal.ua повідомив виконавчий директор асоціації «Союз птахівників України» (СПУ) Сергій Карпенко.

«Карантинні обмеження та спалах пташиного грипу на птахофабриці в Вінницькій області внесли певні корективи в експортні поставки і виробничі показники галузі. Не можна сказати, що це вплинуло кардинально на сектор, але очікували, що результати будуть набагато кращі, зокрема, за показниками експорту. На сьогодні є всі сподівання, що до кінця року прогнози збільшення експорту справдяться», — зазначає Сергій Карпенко.

За його словами, у період пандемії були проблеми з реалізацією продукції на внутрішньому ринку внаслідок закриття переважної більшості продовольчих ринків у країні, суттєвого зниження попиту в секторі HoReCa та з боку переробних підприємств. Крім цього, відбулось різке збільшення виробничих витрат виробників, з'явилися додаткові витрати на впровадження заходів протидії та профілактики поширення коронавірусу на виробничих потужностях. Також збільшилися транспортні витрати, в тому числі й на доставку працівників на виробництво, зросли на 20% ціни на імпортовані ветеринарні препарати, кормові добавки та добовий молодняк у зв'язку зі значною зміною валютного курсу і зростанням логістичних витрат при експортно-імпортних операціях. Зміни в каналах реалізації, порушення в ланцюгах поставок, зменшення доходів населення призвели до подальшого накопичення залишків і зниження відпускних цін виробників на фоні збільшення собівартості виробництва. Із послабленням карантинних обмежень ситуація поступово виправляється, однак це займе значно більше часу, ніж тривалість самого карантину.

«Що стосується імпорту м'яса птиці, то його обсяги зменшились на 20% порівняно з аналогічним періодом минулого року. Баланс торгівлі з ЄС зменшився як за обсягами, так і у вартісному вимірі, оскільки у зв'язку з пандемією на світових ринках цінові тренди на м'ясо птиці мали негативний характер. На внутрішньому ринку зменшення відпускних цін тривало ще з вересня минулого року. Лише в липні спостерігалась певна стабілізація і невеликий ріст, що в умовах росту собівартості є дуже позитивним для галузі», — відзначив Сергій Карпенко.


Алла Стрижеус, AgroPortal.ua