Виробники бачать попит на заморожену смородину за кордоном

06 серпня 2021, 08:00 3227

Українська смородина не експортується у свіжому вигляді, всередині країни попит на неперероблену ягоду теж не дуже високий.

Про це AgroPortal.ua розповіла аналітик асоціації «Ягідництво України» Марія Лакєєва.

«Сегмент дуже залежить від попиту з боку переробників, і тому нові насадження закладаються досить повільно і не компенсують ті площі, що потрапили під розкорчування чагарників», — пояснює Марія Лакєєва.

За її словами, на відміну від інших ягід смородина не демонструє збільшення попиту — він є стабільним протягом останніх 10-ти років.

N. B. Стабільна та врожайна: чому в Україні смородина залишається нішевою ягодою

В «Дарах Волині» відзначають попит на заморожену ягоду за кордоном, тому особливу увагу приділяють розширенню клієнтської бази, цим опікується відділ продажів, працівники якого володіють декількома мовами. Підприємство постійно розширює експортний асортимент, закуповуючи, крім смородини, ожину, чорницю, обліпиху, гриби, овочеві суміші.

«Кількість і асортимент продукції для додаткової закупівлі, заморозки та відправки на експорт визначається перед початком сезону окремо, зважаючи на попит та ціноутворення кожної окремої ягоди», — додає керівник підприємства Олександр Пилипович.

Ягідний бізнес, зокрема вирощування чорної та білої смородини, радить почати з пошуку партнерів.

«Для нас надійним партнером став Інститут садівництва у Чернівцях, спеціалісти якого розробили проєкт саме під механізований збір, для якого потрібен якісний посадковий матеріал, дотримування міжряддя 3,5-4 м. Сорти теж мають бути одночасного дозрівання. Ми садили сорти Вернісаж, Софіївська, Ювілейна Копаня. До речі, зараз діє прекрасна програма державної підтримки відшкодування 80% вартості саджанців, 300-500 т продукції виростити сьогодні фермеру чи підприємству не стане надто великою чи непід’ємною справою», — розповідає Олександр Пилипович.


Валентина Оврас, AgroPortal.ua