Прогноз: Урожай пшениці може вирости на 14%

29 липня 2021, 08:00 8896

Урожай пшениці у 2021 р. в Україні, відповідно до липневих прогнозів, може скласти 28,3 млн т. Це на 14% перевищує показник минулого року, який становив 24,9 млн т.

Про це в коментарі для AgroPortal.ua розповіла аналітик «АПК-інформ» Вікторія Рожко.

Ячменю, за її словами, може бути 8,0 млн т, що становить +5% до валового збору 2020 р. — 7,6 млн т.

«Оперативні дані з полів показали, що на старті збиральної кампанії — досить високі показники урожайності ранніх зернових. Однак не слід забувати про погодний фактор», — говорить вона.

Сильні зливи, які пройшли в деяких регіонах України, спричинили локальне полягання посівів. Це ускладнює процес збору ранніх зернових, а також може призвести до збільшення втрат урожаю, додає Рожко.

N.B. Скринька Пандори: ціни на ранні зернові формуватимуть Китай, коронавірус та погодні катаклізми

«Основним фактором, який має найбільший вплив на обсяг валового збору ранніх зернових, як в минулому, так і в теперішньому році, залишається погодний. Також не слід забувати про більш пізні строки старту збиральної кампанії», — зазначила експертка.

За її словами, поки складно говорити про те, чи достатньо буде якісного зерна цього року. Якщо на території України продовжаться зливи, це може відобразитися на якості зерна, а саме — на показниках вологості, вмісту білка та клейковини, а також спричинити розвиток пагубної мікрофлори в зернових масах.

«Наразі є різна інформація стосовно якості пшениці. Деякі аграрії повідомляють про високу якість зерна нового врожаю, хтось – про недостатній рівень клейковини пшениці, і що в цьому році буде більше фуражу, аніж «продоволки». Робити якісь оцінки щодо якості, поки що зарано», — зазначила вона.

Ключовим фактором, який визначатиме рівень цін на пшеницю та ячмінь будуть погодні умови як в Україні, так і в основних країнах-експортерах зернової. Ситуація в США та ЄС поки що надає підтримку цінам. Не менший вплив на ціноутворення в цих сегментах матимуть об’єми виробництва ранніх зернових, рівень їхніх запасів та активності торгівлі з боку аграріїв, розповіла Рожко.

«Не слід забувати і про рівень попиту основних країн-імпортерів українського зерна, який, поки що залишається високим. Крім того, очікуване збільшення виробництва може обумовити чергову перевірку на міцність логістичної системи. Тому є велика ймовірність підвищення тарифів», — підсумувала експертка.


Ірина Кравченко, AgroPortal.ua