Бджолярі вимагають введення кримінальної відповідальності за протраву бджіл

18 грудня 2018, 09:00 4672

Бджолярі підготували законопроект, який передбачає кримінальну відповідальність за протраву бджіл, використання конфіскатних агрохімікатів, а також за вирубку дерев-медоносів.

Про це повідомив президент Спілки пасічників України Володимир Стретович під час IX з’їзду спілки.

«Цього року бджільництво України зазнало великих втрат: за нашими оцінками, загинуло близько 45 тис. бджолиних сімей. Така атака відбулась у другій половині травня — першій декаді червня внаслідок обробітку сільгосппідприємствами полів сильнодіючими пестицидами, отрутохімікатами, незареєстрованими в Україні, з порушенням регламентів їхнього застосування», — зазначив Володимир Стретович.

За його словами, після появи перших фактів протрави бджіл Спілка пасічників України надавала потерпілим необхідну консультаційну і правову допомогу. У співпраці з Мінагропродом, Держпродспоживслужбою оперативно вирішували питання фіксації фактів отруєння, відбору зразків і проведення експертизи, однак цих зусиль виявилось недостатньо.

«Інформація про випадки масової протрави бджіл в Україні відображається також на зовнішньому ринку. Про це дізнаються в інших країнах, і український мед починають сприймати як ризиковану продукцію, тож можемо втратити ринки», — наголошує Володимир Стретович.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua