Відкладена пропозиція. Виробники притримали 80% яблук, тепер шукають покупців

29 січня 2021, 08:00 8492

Наразі виробники продали 10-20% яблук, решту тримають у сховищах. З кінця січня розпочинається активна реалізація продукції, і продажі будують так, аби щомісяця реалізовувати певну партію товару. Вже зараз садівники відслідковують попит, ціну та активно шукають покупців на яблуко.

Про це AgroPortal.ua розповів власник яблуневого саду в селі Недобоївці Чернівецької області Михайло Телешецький.

«На даний час реалізували 10% зібраного врожаю. Зазвичай, якщо є умови зберігання в сховищі з газовим середовищем, виробники не поспішають збувати яблуко. Як правило, активний сезон продажів розпочинається після завершення новорічних та різдвяних свят. З питань закупівлі препаратів ЗЗР та сільськогосподарської техніки, зберігання яблук, гуртових продажів уже багато років співпрацюю з «Агромаркетом», тож цього року партію яблук планую тримати до березня, коли дають найбільшу ціну», — розповідає Михайло Телешецький.

N.B. #ІндексАПК. Чернівецька область

За його словами, середня врожайність у цьому сезоні була на рівні 45 т/га, в залежності від прищепи.

«Пощастило, що в 2020 році сади не постраждали від шкідників та граду, як це було в 2019-му. Але особливістю цього сезону стала нестача вологи, що також позначилось на врожайності. Останні три місяці перед збором врожаю не було дощу, і тому більшість сортів яблук мають середні за розміром плоди. Не вистачило вологи, щоб яблука налилися і були крупнішими. Зокрема, такі сорти як Голден, Гала, Пінова не добрали маси, але окремі сорти, незважаючи на умови, мають більше середнього і великий розмір», — розповідає Михайло Телешецький.

Він наголосив, що дрібна фракція яблук гірше продається, на Європу купують яблуко розміром 6,5-7. Тому після перебирання яблук перед закладанням у сховище дрібні яблука відправили на переробку.

Михайло Телешецький зазначає, що нині відпускна ціна на оптовому ринку становить 10 грн/кг, а на сорти Фуджі, Голден, Ред Чіф — 16-18 грн/кг. Експортна ціна на рівні 12-13 грн/кг.

Каналами збуту яблук на внутрішньому ринку є переважно найбільші оптові майданчики — «Великі Копані» (Херсон), «Шувар» (Львів), «Столичний» (Київ), Харківський оптовий продовольчий ринок.

«Кожен регіон в Україні має свої смакові вподобання: східні області люблять більш кислі сорти — Симиренко, Айдаред; Київ і Західна Україна надають перевагу солодким — Голден, Фуджі. Потрібно враховувати ці нюанси і знати, з яким сортом до якого регіону їхати», — розповідає Михайло Телешецький.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua