Компанії готові інвестувати у виробничі потужності за умови експорту насіння до ЄС

17 грудня 2019, 11:52 2785

У насіннєвий завод «КВС-Україна» на даний час реалізовано 50% інвестицій від запланованого обсягу. В разі збільшення продажів насіння чи можливостей експорту до ЄС інвестиції будуть реалізовані на 100% та добудовано другу насіннєву лінію.  

Про це повідомив генеральний директор ТОВ «КВС-Україна» Олександр Федоров під час прес-сніданку «Україна — постачальник насіння до ЄС: план дій».

«Наш завод на Хмельниччині має потужність 6 тис. т насіння в рік — 300 тис. мішків. З виробленого обсягу ми лише 10% експортуємо до Казахстану і Молдови, а 90% — використовують українські сільгоспвиробники. Сьогодні питання відсутності рішення ЄС про еквівалентність вимог української сертифікації вимогам ЄС є більш політичним питанням. Всередині компанії ми вирішили питання еквівалентності, й усе насіння, вироблене на заводах KWS у різних країнах, має рівноцінну якість», — зазначає Олександр Федоров.

«N.B!» Два роки заводу КВС-УКРАЇНА. Новий урожай від насіннєвого кутюр’є

Як зазначають учасники насіннєвого ринку і члени Насіннєвої асоціації України, ємний ринок Росії втрачено, крім того, постачання до багатьох країн СНД ускладнюється необхідністю транзиту через російську територію. На думку експертів, за поточної кон’юнктури саме країни ЄС можуть стати основним ринком збуту вітчизняного насіння, але існують значні перепони на цьому шляху. Процес визнання української сертифікації Європою затягнувся і потребує вирішення найближчим часом.

«ЄС вже чотири роки вирішує це питання. Від цього страждають виробники, бренди, які мають українське коріння. Технічно від санкцій постраждали українські виробники — втратили ринок РФ і не маємо виходу на ринок ЄС. Вважаю це репутаційним питанням національного масштабу для України — отримати визнання як країни, яка має генетичний потенціал у насінництві та високу якість насіннєвої продукції», — зазначає голова правління компанії «Маїс» Віктор Борисов.

Генеральний директор ТОВ «Маїсадур Семанс Україна» Ромен Дестйо відмітив, що вироблене в Україні насіння готові постачати до Польщі та Румунії.

«Звісно, до Франції з України насіння не плануємо експортувати, оскільки там є свій насіннєвий завод. Але якщо європейський ринок стане відкритим для насіння, виробленого в Україні, MAS Seeds надалі готова інвестувати у виробничі потужності в Україні та експортувати насіння», — наголосив Ромен Дестйо.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua