Експерт: Захист 1 га органічного саду коштує 30 тис. грн/рік

30 березня 2019, 09:00 2578

Вартість системи захисту та живлення на 1 га яблуневого саду становить близько 30 тис. грн/рік. Використання хімічних засобів обійдеться від 2200 €/га.

Про це AgroPortal.ua розповіла президент Академії органічного садівництва Ekogarden і власниця органічного розсадника господарства «Розсадник Лановенко» Валентина Лановенко.

«Технології вирощування органічного яблука та звичайного (конвенційного) суттєво відрізняються лише щодо обприскування та живлення. Заборонено використовувати хімічні засоби захисту та мінеральні добрива. Натомість є достатньо широкий перелік дозволених (сертифікованих) біопрепаратів українського виробництва. Також варто застосовувати феромонні пастки та корисних комах (ентомофагів). З часом в органічному саду створюється своя екосистема», — розповідає Валентина Лановенко.

За її словами, для боротьби з бур’янами можна використовувати фрезу, або агроволокно в пристовбурній смузі. В цілому ж вартість вирощування органічних яблук не буде вищою, чим вирощування конвенційних.

«Минулого року була нагода відвідати органічні господарства в Німеччині. Приємно вражає, що в цілому в Європі органічне садівництво розвивається останні 30-40 років. Є свій перевірений перелік біопрепаратів, принципів та розуміння, чому вони цим займаються. До слова, органічний захист садів у Європі коштує вдвічі дорожче, ніж в Україні — від 2 тис. €/га», — розповідає Валентина Лановенко.

За її словами, перший урожай з органічного яблуневого саду можна отримати з 2-річного віку саджанців. Також обов’язкові умови при закладці, окрім використання органічних саджанців, — це наявність шпалери та краплинного зрошення. Загущення на 1 га — в межах 3500-6000 дерев.

Повну версію інтерв'ю читайте в рубриці ORGANIC STYLE


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua