Експерт: Вартість використання вагона-зерновоза може бути нижчою в 2-3 рази

26 листопада 2021, 09:45 2676

На сьогодні для «Укрзалізниці» стало нормою не виконувати нормативні терміни доставки вагонів. Вони можуть їхати в 2-3 рази довше від нормативних термінів. Таке системне запізнення вагонів створює їх дефіцит та збільшує суму вагонної складової (оренди).

Про це AgroPortal.ua розповів експерт з аграрної логістики Олексій Шахов, коментуючи питання про економічні підстави здорожчання вартості використання вагона-зерновоза парку АТ «Укрзалізниця».

«На перший погляд, на сьогодні ринок вагонів-зерновозів в Україні дерегульований. Частка робочих вагонів «Укрзалізниці», зі слів її керівництва, становить близько 27%, або приблизно 7 тис. одиниць. Інші 73% вагонів-зерновозів — у власності приватних компаній. Умови використання вагонів теж ніби однакові, але не все так однозначно… В них і ховається така висока вартість», — пояснює Олексій Шахов.

За його словами, в «Укрзалізниці», як у монополіста інфраструктури, залишаються обов«язки щодо виконання нормативного терміну доставки вагонів, але практично відсутня відповідальність за невиконання цих термінів. 

«Розуміємо, що вагон має свою ринкову вартість використання, або ще її називають вартістю добової оренди. Коли власний вагон орендується на певний рейс для перевезення вантажів, вартість вагону за рейс визначається за фактом використання (для прикладу: 10 діб × добова ціна за вагон = сума використання вагону за рейс). Термін перебування в рейсі власного вагону визначається не за нормативними термінами доставки, а за бажанням/можливостями «Укрзалізниці» доставити власний вагон», — продовжує Олексій Шахов.

Вартість використання вагонів «Укрзалізниці» визначається за нормативними термінами доставки.

Олексій Шахов зазначає, що такий різний підхід до утворення суми використання вагону в рейсі створює дисбаланс добової вартості використання вагонів. Новий приватний вагон, який за низкою параметрів кращий за вагон «Укрзалізниці», по факту може коштувати вдвічі дешевше, ніж вагони «Укрзалізниці», на аукціоні «Прозорро.Продажі».

«Через неякісну роботу «Укрзалізниці» з обігу вагонів створюється їх дефіцит. А дефіцит вагонів та потреба в перевезенні збільшують вартість добового використання вагону», — зазначає Олексій Шахов.

Додатково до факторів підвищення вартості експерт відносить ще й конвенційну заборону, яку «Укрзалізниця» наклала на вагони власності інших держав.

«Раніше білоруські або прибалтійські вагони могли заїжджати на територію України в порожньому стані, вантажитися зерновими або продуктами переробки і повертатися до своїх країн. Сьогодні така можливість відсутня», — пояснює Олексій Шахов.

На його думку, дії та бездіяльність «Укрзалізниці» породили таку високу вартість використання вагонів, адже за певних умов вона може бути нижчою в 2-3 рази.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua