Експерт спрогнозувала, коли Україна здолає АЧС

29 вересня 2020, 15:42 2152

Протягом трьох років в Україні зменшується кількість випадків африканської чуми свиней.

Про фактори, які на це вплинули в коментарі для АgrоРortal.ua розповіла президент Асоціації «Свинарі України» Оксана Юрченко.

За її словами, у 2020 році у тому числі відіграли роль карантинні обмеження у зв«язку з епідемією коронавірусу. Звузилися канали розповсюдження захворювання. Як результат — в Україні з початку року зафіксували менш як 20 випадків захворювання.  

«Якщо говорити про загальну тенденцію зменшення протягом останніх трьох років, то тут є кілька моментів», — говорить вона.

Серед свійських тварин, каже Юрченко, виробникам вдалося добитися таких результатів завдяки досвіду. Перший випадок в Україні зафіксували у 2012 році, у 2015 році АЧС з«явився у свинокомплексах. За цей час багато просвітницької та профілактичної роботи вели ветеринарні служби, міжнародні організації, такі як ФАО.   

«Вони провели не менше, ніж 200 зустрічей з місцевими громадами, щоб пояснити ризики та те, як примітивними засобами не допустити зараження чи поширення хвороби. Це подіяло», — роз«яснює експерт.

Окрім цього, за її словами, відбувається зменшення поголів«я свиней, тим самим — і кількість спалахів захворювання.  

«Річ у тому, що сільське населення мігрує у міста та за кордон. Старше покоління має все менше сил для утримання тварин. Тому у середньому щороку поголів«я в домогосподарствах скорочується на 8%. Як наслідок — залишається менше тварин, що поза контролем ветеринарної служби», — додає вона.

У промисловому господарстві, говорить Юрченко, виробники, щоб уникнути АЧС, намагалися максимально покращити захист свого підприємства, вкладали інвестиції в заходи біобезпеки. Це теж дало результат.

Щодо прогнозів, на думку експерта, африканська чума буде з нами, поки в Україні не впровадять обов«язкові складові контролю епізоотичної ситуації. Насамперед, ідеться про ідентифікацію усього поголів«я. А не лише у промисловому секторі, що маємо сьогодні.   

«Нині не лише домогосподарства не ідентифікують свиней. Є низка ферм, які не значаться в офіційних реєстрах, що збувають чималі обсяги свиней. Основним  рішенням цієї проблеми є заборона реалізації продукції свинарства подвірного забою через агропродовольчі ринки», — наголошує Юрченко.

До 2025 року, допоки такої заборони немає, хвороба точно залишатиметься в Україні, додає очільниця профільної організації.


Наталія Рекуненко, AgroPortal.ua