Аквапонічна ферма бачить більше перспектив у травах, ніж у мікрозелені

25 листопада 2019, 10:17 5059

Пік популярності мікрогріну на українському ринку вже відбувся. Таку думку мають у компанії «Аква систем органік» (TM AQUAFARM), що першою в Україні запустила проєкт з вирощування риби та салатів методом аквапоніки.

У компанії зазначають, що на сьогодні виробників, які вирощують та реалізовують мікрогрін у невеликих обсягах для сегменту HoReCa, досить багато.

Також на ринку уже присутні виробники, які забезпечують потреби рітейлу. Тому розвиток напрямку мікрозелені AQUAFARM зараз не ставить для себе у пріоритет.

Ба більше, в Україні існує проблема з посадковим матеріалом для вирощування мікрозелені. Насіння повинно бути непротруєним та органічним, щоб дати дійсно якісний та корисний мікрогрін.

Більш актуальним AQUAFARM бачить для себе розвиток сегменту пряних трав.

«Експериментально було висаджено першу партію зелені та пряних трав, і ми вже отримали перший врожай. На повні потужності цієї теплиці плануємо вийти у весняний період 2020 року», — говорять у компанії.

Хоча компанія вже налагодила виробничий процес, проте продовжує слідкувати за актуальними трендами. У цьому плані орієнтуються на ринки, де аквапоніка стрімко розвивається у промислових обсягах. Це — Азія, а особливо Корея та Китай.

«Раніше, при підготовці до запуску проєкту, їздили переймати досвід у Нідерланди та Німеччину. На той час будівництво ферми було в активній фазі, але ще потрібно було навчитися багатьом моментам. Однією з головних проблем був баланс двох систем: кількість риби має відповідати певній кількості овочів. При надлишку одного або іншого нічого не вийде, — розповідають у компанії. — Зараз маємо відкривати нові горизонти».

«N.B!» Овочі, які ростуть без землі, або Аквапоніка в дії

По вирощуванню риби аквапонічна ферма вийшла на повну потужність виробництва — 5-7 т сома за місяць, а також 3-4 т тилапії за місяць.

Стосовно овочів та зелені, обсяги будуть зрозумілими після закінчення повного виробничого циклу та сезону.

«На даний момент повністю запущені 2 теплиці з томатами (чорні, жовті та червоні чері) і одна теплиця з салатами (ромен, фрізе, дуболистний). У 2020 році плануємо запуск ще 2 теплиць із салатами і вийти на повні потужності виробництва зелені», — додають у компанії.


Для довідки: «Аква систем органік» (TM AQUAFARM) — компанія, яка перша в Україні реалізовує проєкт з вирощування риби з використанням інноваційного методу аквапоніки — поєднання аквакультури (вирощування риб) та гідропоніки (вирощування рослин) у системі рециркуляції води. Вирощування риби відбувається циклічно протягом року в рециркуляційних системах, що виключає вплив негативних зовнішніх факторів.

Загалом AQUAFARM має 7 теплиць.


Наталія Рекуненко, AgroPortal.ua