Виконання аграрної розписки: від яких умов варто відмовитися

10 вересня 2018, 06:56 3674
Анатолій Косован

Виконанням аграрної розписки в залежності від її виду буде оплата зазначеної в аграрній розписці суми коштів або поставка передбаченої кількості товару відповідної якості на обумовлених умовах поставки згідно Інкотермс.

Згідно ст. 12 Закону кредитор після виконання виробником зобов’язань за аграрною розпискою повинен здійснити на ній напис «Виконано» та надіслати боржнику протягом трьох робочих днів з моменту отримання виконання.

За несвоєчасне вчинення таких дій ст. 13 Закону передбачає стягнення з кредитора завданих виробнику збитків та застосування до нього фінансових санкцій у вигляді штрафу в наступних розмірах:

· при простроченні на строк до одного місяця включно — 10 мінімальних заробітних плат;

· при простроченні на строк більше одного місяця і до шести місяців включно — 100 мінімальних заробітних плат;

· при простроченні на строк більше шести місяців — 300 мінімальних заробітних плат, але в будь-якому випадку не менше ніж розмір мінімальної суми вимог, встановлений Законом України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» для порушення провадження у справі про банкрутство, який на даний момент так само складає 300 мінімальних заробітних плат.

Зважаючи на непевність зазначення розміру зобов’язання із прив’язкою до курсу іноземних валют, а також на нестабільність національної валюти, при виконанні фінансової аграрної розписки можлива наступна ситуація.

При укладенні договору кредитор та виробник зафіксували оплату в майбутньому періоді гривневого еквіваленту певної суми, наприклад, доларів США. При цьому зобов’язання в аграрній розписці були зафіксовані в гривні по курсу на дату її укладання. Однак, якщо на момент настання дати виконання права за аграрною розпискою передані іншому кредитору, а курс долару США збільшиться, боржник повинен буде сплатити новому кредитору за розпискою суму в гривнях, що зафіксована в самій розписці, але при цьому курсову різницю, що виникне на той час, все одно повинен буде сплатити первісному кредитору за договором, у відповідності до якого видавалася розписка.

Також ст. 12 Закону передбачає часткове виконання зобов’язань за нею. При цьому в разі отримання часткового виконання за аграрною розпискою на ній робиться напис, в якому фіксуються виконана частина зобов'язання та розмір зобов'язання, що зберігається. Такий напис скріплюється підписами боржника за аграрною розпискою та кредитора за аграрною розпискою. При цьому забезпечення аграрної розписки заставою зберігається в первинному обсязі.

Щоб убезпечити себе від примусового стягнення на всю суму аграрної розписки при частковому її виконанні, радимо в розписці зазначати порядок дій сторін для вчинення відповідного напису або відповідальність кредитора за ухилення від виконання даного обов’язку. В протилежному випадку право кредитора стягнути тільки частину заборгованості доведеться в суді, що значно довше, ніж позасудові можливості стягнення, надані кредитору за аграрною розпискою.

Слід також звернути увагу на той факт, що в розписці повинна бути зазначена сума мінімального часткового виконання за нею, в протилежному випадку кредитор за аграрною розпискою матиме право відмовитися від прийняття часткового виконання зобов'язань боржника за аграрною розпискою.

Також у практиці застосування аграрних розписок є ще один нюанс, а саме: строк виконання зобов’язань за розпискою зазначається раніше, аніж строк можливого збору заставленого врожаю. Досить часто така умова відлякує виробників, тим не менш пояснюється вона тим, що у випадку, якщо товар в процесі збирання врожаю боржник буде приховувати, кредитор повинен мати можливість діяти невідкладно, але якщо строк виконання зобов’язань за аграрною розпискою на той момент не настане, у кредитора не буде фактично жодних можливостей захистити свої права.

Саме тому ми радимо не сприймати таку умову як загрозу виробнику, але при цьому зазначати в договорі та розписці те, що всі штрафні санкції будуть застосовуватися до боржника лише з того часу (із зазначенням конкретної дати), коли він фізично буде спроможний зібрати врожай та поставити його за товарною розпискою або реалізувати та сплатити кредитору кошти за фінансовою розпискою.

Анатолій Косован, керуючий партнер Kosovan Legal Group

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.