Запровадження стандартів — один із факторів зростання підприємств

14 березня 2017, 09:27 2791
Сара Окман

Цьогоріч IFC проводить 6-й Міжнародний форум із харчової безпеки. Перший такий захід відбувся у 2011 році в Києві, і зараз ми знову збираємося в Україні. За ці шість років у країні відбулися зміни в галузі харчової безпеки: правове регулювання, позиція підприємств щодо цього питання, рівень експертизи компаній і місцевих консультантів.

Але наш меседж залишається тим самим, тільки тепер у нас ще більше історій і ще більше даних на його підтримку, зокрема, харчова безпека дозволяє підприємству підвищити продажі, скоротити витрати й мінімізувати ризики.

Зараз непростий час. Мало яке підприємство не стикалося з проблемою падіння продажів і з необхідністю зниження собівартості продукції. Тепер багато керівників вже знають, що міжнародні системи управління харчовою безпекою допомагають оптимізувати управління, підвищити продажі та продуктивність, скоротити витрати, зберегти своїх покупців і навіть збільшити частку ринку, не знижуючи якості і пропонуючи безпечну продукцію.

Водночас для споживачів запровадження стандарту — це, насамперед, якісні та безпечні продукти харчування. Кожен власник підприємства харчової промисловості дбає про своїх клієнтів, але інвестувати в харчову безпеку — непросте рішення. Впровадження таких систем часто сприймається як бюрократична вимога, вважається, що воно дуже дороге у виконанні. За ним не бачать можливостей для розширення бізнесу.

За даними дослідження Світового банку, стандарти — це другий після накопичення капіталу фактор зростання підприємств. Вірно впроваджена система управління безпекою харчової продукції забезпечує підприємству зростання продажів, скорочення витрат і мінімізацію ризиків. Таким чином, правильно інвестувавши в системну безпеку, компанія матиме змогу більше не вибирати між прибутком і турботою про споживача.

У нашої програми широка географія: ми допомогли вже понад 100 підприємствам від Західних Балкан до Таджикистану, а також у Кот д`Івуарі, Бангладеш та М`янмі покращувати і мудро інвестувати в харчову безпеку. Наш досвід підтверджує, що у всіх країнах впровадження стандартів харчової безпеки робить підприємство більш ефективним, конкурентоспроможним і пристосованим до нестабільних умов сучасних ринків.

Сьогодні понад 100 наших клієнтів (великих і малих підприємств) у регіоні говорять про збільшення своїх продажів на $205 млн та про залучення інвестицій на суму $217 млн завдяки поліпшенню системи харчової безпеки. Це доповнення до кращої керованості бізнесу в цілому, управління ризиками, економії коштів, більш високої продуктивності і ретельного контролю виробництва. Наша організація не тільки ділиться знаннями, як ефективно керувати підприємствами в цілому, а й навчила понад 150 консультантів із харчової безпеки, використовуючи розроблений IFC Посібник з безпеки харчової продукції. Це унікальний матеріал, що містить кращий світовий досвід. Своєрідний практичний довідник, який допомагає харчовим підприємствам із впровадженням сучасних стандартів, щоб зробити їх частиною бізнесу і корпоративної культури. Посібник оновлювався й удосконалювався нашими експертами на основі досвіду роботи в різних країнах. На форумі ми представимо третю оновлену версію, яка стала більш практичною і корисною завдяки ще більшій кількості прикладів, готових бланків та легко адаптованих шаблонів документів і процедур, а також зрозумілих і детальних інструкцій до їх заповнення.

Цього року наша програма перейшла на новий, глобальний рівень, допомагаючи компаніям в Африці, Південній Азії та країнах Тихоокеанського басейну. Крім нашої роботи з клієнтами, ми запускаємо нові навчальні та інформаційні програми в Африці і В'єтнамі, розроблені за моделлю нашої успішної програми в Україні. І це ще один приклад попиту на досвід, отриманий нами в Україні та в регіоні. Тому нам особливо приємно знову повернутися до вашої країни, звідки ми починали, з форумом, щоб розповісти українським компаніям про останні світові тенденції і поділитися найкращим і найціннішим, що у нас є.

Сара Окман, керівник консультативної програми IFC із харчової безпеки

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.