Нагодувати мільярд: що українські аграрії можуть запропонувати китайському ринку?

12 листопада 2016, 08:01 4698
Владислава Магалецька

Кілька днів наступного тижня я проведу з робочим візитом в КНР. Говоритимемо про електронну комерцію та просування українських товарів на світовий ринок. А минулого тижня в Києві за участю провідних експертів мова йшла про перспективи «Шовкового шляху» та інвестиційну привабливість України для китайських партнерів.

Китай в Україні продовжує зміцнювати позиції стратегічного партнера. І, в першу чергу, в одній з найуспішніших та динамічних галузей — сільському господарстві. 

Китай — номер 1 для України за обсягами грошової виручки від торгівлі аграрної продукції. 2016 рік показує, що українські виробники продовжують нелегкий, але постійний рух в напрямку збільшення поставок високомаржинальноі продукції.

Що маємо за підсумками 8 місяців:

- експорт олії соняшникової виріс на 10% ($306,9 млн);

- борошно пшеничне — ріст на 3,2% ($10,3 млн);

- олія соєва — ріст 4,3% ($36,4 млн);

- вироби із зерна і хлібних злаків — експорт виріс на 65% ($705 тис).

На сьогодні, саме країни Азії займають першу сходинку у регіональній структурі експорту. Україна є однією з найбільш конкурентною країною в світі, а Китай з урахуванням росту населення потребує якісної продовольчої продукції.

Що українські аграрії можуть запропонувати китайському ринку?

- Якісну продукцію, визнану найбільш прискіпливими фітосанітарними лабораторіями світу як безпечну.

- На сьогодні більше 80% експорту в Китай: олія та фуражна кукурудза. В планах — збільшення обсягів поставок високомаржинальної та органічної продукції. Як варіант — розпочати або збільшити поставки кондитерських виробів, вина, цукру.

- Розширення номенклатури товарів. Я особисто практично рік працювала над дозволом для поставок на ринок КНР молочної продукції, ягід, м'яса: тому не припиняю роботу в цьому напрямі.

- Конкуренту ціну, клієнтоорієнтовний сервіс.

І всі ці перспективи варто розглядати в контексті розбудови «Шовкового шляху». Саме наша держава є важливою ланкою в реалізації цього Проекту і одна з перших приєдналась до цієї асоціації.

Китай та Україна мають однакові цілі сучасного «Шовкового шляху» — це розвиток економічного потенціалу, логістична та економічна безпека, диверсифікація ринків збуту, та, звичайно, розвиток альтернативних шляхів сполучення в обхід нашого північного сусіда. Піднебесна має серйозні наміри і про це говорять цифри: $50 млрд у фонді «Шовковий Шлях» та створення Азіатського банку інфраструктурних інвестицій з озвученим капіталом у $100 млрд.

Україна вкрай потребує інвестицій саме в інфраструктурні проекти. Бо розвиток транспортного коридору через Україну — це не лише логістичний проект. У аграрній сфері мова йде про нові чи модернізовані елеватори, логістичні хаби, food processing, розвиток річкової інфраструктури.

І ще один важливий момент. Китай створює фонд обсягом у 10 млрд євро для інвестицій у Центральну та Східну Європу. Він діятиме на базі вже заснованого холдингу Sino-CEEF для економічного співробітництва з країнами Центральної та Східної Європи. Кошти спрямують на спільні інфраструктурні проекти, високотехнологічні виробництва та індустрію масового споживання.

«Маленькі станції дуже раді тому, що великі та швидкі потяги мають проходити повз них», — кажуть у світі.

Найбільша країна в Європі — Україна — має стати надважливою зупинкою на мапі «Шовкового Шляху». І проґавити таку можливість не можна.

До слова. По поверненню з Китаю матиму можливість виступити на черговій тематичній конференції  щодо виходу українських аграріїв на ринок Китаю «Нагодувати мільярд: потенціал і стратегія виходу українських продуктів харчування на китайський ринок». Побачимось там!

Владислава Рутицька, радник міністра аграрної політики та продовольства України

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.