Корова проти депозиту, або Ще одне питання про субсидії для селян

19 грудня 2016, 14:55 3817
Ірина Паламар

Субсидії зі сплати вартості послуг ЖКГ (на тлі стрімкого зростання їх вартості) відіграють надзвичайно важливу соціальну роль. Особливо на селі, де їх отримують 2/3 домогосподарств.

Але сьогодні селяни фактично поставлені перед вибором: або отримувати легальні (оподатковані) нарахування за паї, участь у сільськогосподарських кооперативах чи від своєї тяжкої праці з виробництва сільськогосподарської продукції — або отримувати субсидії. Ця гостра соціальна проблема вже найближчим часом може призвести до соціального збурення.

Сьогодні ця проблема стосується 6,9 млн власників паїв, 4,1 млн особистих селянських господарств, членів сільськогосподарських кооперативів — не менше 14 млн селян загалом, які забезпечують виробництво близько 60% усієї сільськогосподарської продукції України.

Адже відповідно до частини 2 пункту 8 Постанови Кабінету Міністрів України № 848 від 21 жовтня 1995 року «Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива» нарахування на паї (дохід від здачі в оренду), виплати в сільськогосподарських кооперативах, доходи особистих селянських господарств зараховуються до сукупного доходу громадян при обчисленні субсидій. Таким чином, українські селяни суттєво фінансово демотивуються працювати легально (мати легальний дохід), адже можуть втратити право на субсидії. Існує очевидний ризик того, що доходи від паїв та сільськогосподарської діяльності будуть масово йти в тінь.

Крім того, гостро стоїть питання й соціальної справедливості. Оскільки відповідно до цієї ж Постанови уряду до сукупного доходу для розрахунку субсидій, навіть без обмеження розміру, не враховуються сплачені особою аліменти, доходи  від  розміщення  депозитів,  оплата  праці членів виборчої комісії, одноразова  допомога,  яка надається  відповідно  до  законодавства  або за рішеннями органів виконавчої   влади   та   місцевого  самоврядування,  підприємств, установ,  організацій  незалежно  від  форми  власності,  вартість  отриманих санаторно-курортних путівок тощо. 

Невже власник депозиту (людина, в якої є зайві гроші для банківського вкладу) бідніший від власника сільськогосподарського паю? Чи банківські відсотки більш благородний заробіток, ніж кошти, виручені за продаж молока від власної корови чи городини, вирощеної на присадибній ділянці?

Вважаю, що такий підхід є несправедливим та дискримінаційним щодо селян, які тяжкою працею заробляють на хліб й наразі ризикують втратити державну субсидію для сплати вартості послуг ЖКГ.

Тому від імені Асоціації тваринників України ми уже звернулися до прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана, міністра соціальної політики Андрія Реви й очікуємо на внесення змін до зазначеної постанови щодо неврахування цих селянських копійок при призначенні субсидій.

Ірина Паламар, голова Асоціації тваринників України

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.