Як убезпечитись від фальсифікованих ЗЗР

29 листопада 2021, 07:33 3422
Сергій Сальніков

Згідно з даними відкритих джерел, у 2021 році Службою безпеки України було виявлено понад 100 т фальсифікованих препаратів. Сезон закупівлі засобів захисту рослин у розпалі, тож для недобросовісних постачальників ЗЗР наразі гаряча пора. Тому сільгоспвиробникам потрібно бути пильними.

Фальсифікат засобів захисту рослин — справжня біда для аграріїв, адже кількість підробок та їхній рівень із року в рік ростуть, і ризик натрапити на них, відповідно, збільшується. Згідно з результатами досліджень, проведених фахівцями «Інституту здоров’я рослин», бачимо, що найчастіше «жертвами підробки» стають відомі високоефективні препарати, які користуються попитом, а також ті, які на ринку в дефіциті. Під виглядом оригінального продукту може ховатися малоефективний однокомпонентний препарат, подібний до нього за візуальними ознаками, який не забезпечить посівам належного захисту, або продукт, незареєстрований в Україні та ввезений нелегально, — в такому випадку сказати щось про його склад, якість та ефективність взагалі неможливо.

Крім того, такий «препарат» може складатися винятково з розчинників, емульгаторів і барвників: шкоди культурним рослинам він, звісно, не завдасть, однак шкодочинні об’єкти також залишаться, так би мовити, неушкодженими, тож на щедрий врожай аграрію розраховувати навряд чи вже доведеться. Та й кошти і час на ефективну обробку вже будуть безповоротно втрачені.

Щоб убезпечити себе від фальсифікованих засобів захисту рослин, потрібно дотримуватись декількох простих принципів.

Насамперед уникайте препаратів «no label» (без етикетки), адже в такому випадку є висока імовірність натрапити на крадені продукти невідомого походження, і замість фунгіциду ви можете отримати, наприклад, гербіцид, який спалить ваші посіви.

Крім того, навіть якщо ви співпрацюєте з перевіреним постачальником, вимагайте в менеджера документи, які засвідчують якісні показники продуктів, а також обов’язково перевіряйте дату виготовлення і термін придатності препаратів.

Також зверніть увагу на наявність захисного маркування на тарі — логотипів, голограм, тиснень, номеру партії тощо. А щоб пересвідчитися в оригінальності продукту на 100%, зателефонуйте на гарячу лінію компанії-виробника, де кваліфіковані спеціалісти допоможуть відрізнити підробку від справжнього препарату.

Якщо ж навіть після цього у вас лишаються сумніви, проведіть дослідження з ідентифікації діючої речовини та її концентрації в лабораторних умовах.

В «Інституті здоров’я рослин» сьогодні визначають близько 300 діючих речовин у препаратах, а також їх концентрації. В результаті досліджень аграрій отримує протокол, де вказаний перелік діючих речовин та їх концентрація. Таким чином, якщо заявлені діючі речовини не відповідають знайденим, аграрій може повернути препарат або ж комбінувати його з іншим — у випадку, якщо повернути його з певних причин неможливо.  

Сергій Сальніков, науковий співробітник «Інституту здоров’я рослин»

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.