Аграрні розписки: що зупиняє трейдерів?

24 вересня 2018, 07:00 2929
Анатолій Косован

Статтею 13 Закону передбачені додаткові та досить важливі гарантії прав кредитора щодо задоволення своїх вимог.

Так, наприклад, у разі невиконання боржником за аграрною розпискою зобов'язань за аграрною розпискою у вказаний у ній строк кредитор за аграрною розпискою має право звернутися до особи, уповноваженої вчиняти нотаріальні дії, за вчиненням виконавчого напису, який підлягає негайному виконанню і на підставі якого орган або особа, що здійснює примусове виконання судових рішень, рішень інших органів, протягом семи днів забезпечує передачу кредитору за аграрною розпискою предмета застави аграрної розписки. Таким чином, аби звернути стягнення на заставлений врожай або продукцію кредитору, не треба звертатися до суду, виконавчі процедури можуть бути розпочаті за виконавчим написом нотаріуса, що суттєво скорочує строки.

Також у разі відсутності в натурі предмета застави, що має бути переданий кредитору за аграрною розпискою, кредитор за аграрною розпискою має право на задоволення своїх вимог за рахунок іншого майна боржника. У випадку ж якщо кредитору стане відомо про відчуження боржником предмету застави за аграрною розпискою будь-якій третій особі до виконання зобов'язань за аграрною розпискою, кредитор за аграрною розпискою має право задовольнити свої вимоги до боржника за аграрною розпискою за рахунок такого чи іншого майна такої третьої особи.

Саме це положення Закону і зупиняє трейдерів від придбання товару у виробників, якщо в них є невиконані аграрні розписки із заставою тієї самої культури.

На додачу до викладеного, кредитор за аграрною розпискою, яка була видана раніше, має переважне право на задоволення своїх вимог за рахунок предмета застави в аграрній розписці відносно прав кредиторів за аграрними розписками, які були видані пізніше тим самим боржником щодо тієї самої сільськогосподарської продукції.

Також кредитор за аграрною розпискою, яка була видана раніше, має право задовольнити свої вимоги за аграрною розпискою за рахунок майна кредитора за пізніше виданою боржником аграрною розпискою щодо тієї самої продукції, якщо такий кредитор отримав від боржника виконання за аграрною розпискою з порушенням черговості.

Анатолій Косован, керуючий партнер Kosovan Legal Group

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.