Аграрії країни, єднайтеся!

08 лютого 2017, 11:39 3035
Микола Шкурко

Тільки лінивий не нарікає на однобоку структуру посівних площ.

Кукурудза, соняшник, пшениця, соя — ось обов'язковий перелік культур у сівозміні агропідприємств «від малого до великого». На виході —  фураж пливе за кордон, не повертаючись державі омріяним процвітанням.

«Рекордний експорт зерна не приніс Україні рекордної виручки», — бідкається заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Микола Пугачов. «Аграрна країна — бідна країна», — розводить руками Олег Нів'євський, економіст, член Експертної ради УКАБ.

І це при тому, що винахідливий український аграрій разом із не менш успішною комерційною інфраструктурою пропонує на свій і зовнішній ринки не один десяток цікавих продуктів — від насіння малопоширених олійних і спецій до горіхів і плодів. Але ситуація в цілому з року в рік залишається незмінною. Через те, що хоч чисельно таких аграріїв і немало, але здебільшого вони — «середнячки» та й не об'єднані, щоб гуртом позмагатися за більший шмат площ під сонцем, яке світить і гріє всім однаково.

Ця банальна «ситуація» таки «дістала» льонарів, бо «заїло» експортне мито на насіння льону, а влада впритул не бачить галузь, коли йдеться про розподіл дотацій. Усвідомлюючи такий стан, ряд передових операторів ринку створили  робочу групу для заснування асоціації льонарів, яка збирається координувати та просувати вирощування і переробку цієї культури, допомагатиме консолідовано вийти на світовий ринок з кінцевим товаром.

Майбутня асоціація буде доносити позицію галузі до ключових осіб у державі та долучатиметься до розробки справедливих нормативів в аграрному секторі української економіки. Те, що за цю справу взялися не тільки аграрії з бізнесменами, але й науковці, свідчить про ґрунтовність намірів!

Наразі робоча група запрошує на посаду виконавчого директора асоціації в київському офісі зацікавленого кандидата, який є незалежним від урядових чинників, має галузеву компетентність та зможе поєднати інтереси членів спілки.

Микола Шкурко, голова робочої групи, роб. тел. (046-31) 5-44-32, [email protected]

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.