Україна має великий потенціал для зростання загального споживання м’яса

15 травня 2020, 07:06 2167

Україна демонструє такі самі тенденції в споживанні м’яса, як і в усьому світі. І при цьому має великий потенціал для зростання загального споживання м’яса, яке сьогодні доволі низьке в порівнянні з країнами ЄС.

Таку думку висловив експерт сільськогосподарських ринків, консультант Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Панкратов, повідомляє Pig.ua.

«В світі споживання м’яса зростає в цілому приблизно відповідно до темпів зростання населення. При цьому споживання курятини зростає більшими темпами. Згідно зі статистикою, з 2008 року в Україні споживання свинини в розрахунку на душу населення коливається біля відмітки 15 кг на рік, це без урахування субпродуктів і сала. Водночас споживання курятини зросло з 23 кг до 25 кг. На відміну від загальносвітової структури, в Україні курятина — найбільш вживане м'ясо не один десяток років», — зазначає Андрій Панкратов.

За його словами, для українців найбільшим фактором, який впливає на вибір м'яса, є ціна, але крім цього, споживачі зважають на зручність, порційність та наявність окремих страв для приготування тих чи інших частин курятини.

«В багатьох країнах структура споживання м’яса є доволі стиглою, адже сформувалася давно і майже не змінюється. Причому говорити про середньоєвропейську структуру споживання досить складно, тому що в Німеччині та Польщі свинина є найбільш споживаним м’ясом, але у Великобританії, наприклад, птиця — найбільш споживане м’ясо, і скрізь структури ці різні. До речі, якщо взяти, наприклад, Данію, яка відома в свинарстві як країна, з якої походять зразки свинарського бізнесу, генетики, то там споживання свинини на душу населення навіть трішки нижче, ніж в Україні», — зазначає Андрій Панкратов.

Експерт відмічає, що по Європі немає загальної картини, так само як і по Сполучених Штатах, Канаді, Бразилії, Аргентині.

«Повсюди є якісь свої відмінності, й повсюди споживання птиці зростає, але не так, щоб докорінно змінити структуру споживання, яка складалася багато років. Є тенденція загального зростання споживання. В цій структурі потроху збільшується споживання птиці, а споживання свинини в середньому по Європі збільшується несуттєво», — підсумував Андрій Панкратов.