Поточний рік стане для молочників знаковим

17 липня 2019, 10:05 1679

Молочна галузь України продовжує трансформуватися, і 2019 рік для неї буде знаковим.

Таку думку висловив провідний аналітик «Інфагро» Максим Фастєєв.

«Обсяги переробки помітно знизяться через скорочення виробництва молока господарствами населення. Через це вперше за останні роки помітно скоротиться експорт в еквіваленті сирого молока. Частка надходження на переробку молока від господарств населення скоротиться до 25%, хоча ще 10 років тому співвідношення господарства/сільгосппідприємства було 50/50. Останній різкий стрибок був у 2015 році, але з тієї причини, що в статистику перестали потрапляти Крим і ОРДЛО», — зазначив він.

Фастєєв підкреслив, що головна причина — падіння попиту. Це породило низьку закупівельну ціну безпосередньо у виробника (умовної «бабусі»).

«Чому переробники відмовилися/відмовляються від роботи з населенням? Це відсутність якості молока, а також бажання виробника (того ж населення) працювати над поліпшенням цієї якості. Це складності в бухгалтерському та фінансовому обліку. Тому останні роки робота йшла і зараз йде переважно через посередників (СПД). В результаті вартість молока населення «на заводі» часто стала виявлятися вищою, ніж якісного молока ферм (сільгосппідприємств). Посередники, на відміну від населення, підходять до своєї справи, як до бізнесу, тому не хочуть працювати за копійки. Тож усі цінові ризики ланцюжка лягають на умовну «бабусю». Адже ті домогосподарства, які все-таки хочуть заробити, вже відмовилися від подібної моделі реалізації і працюють через інші канали — продають сировину на ринках/базарах самостійно, організовують сімейні ферми, відкривають крафтову переробку тощо», — пояснив експерт.

Також Фастєєв визначив «мінуси» цієї динаміки для галузі.

«Це зниження пропозиції сировини для промпереробки, скорочення експорту, скорочення фінансової підтримки сільського населення (з боку бізнесу, не держави), ризики з галузевого балансу (зростання дефіциту в зимовий період) і здорожчання ціни молочних товарів на полиці», — вважає він.

«Плюсами», як вважає експерт, є поліпшення якості сировини, що переробляється (в середньому) і, відповідно, якості молочної продукції на полиці, зниження волатильності у виробництві, потенційне зростання закупівельної вартості молока сільгоспвиробників, тобто умови для інвестицій у великотоварне виробництво (за умови зростання споживчого попиту на молочну продукцію всередині країни), поступовий перехід на європейські вимоги якості до сировини не адміністративними шляхами, а ринковими.


 AgroPortal.ua за матеріалами «Інфагро»