Виробництво борошна йде в тінь

12 серпня 2020, 10:07 1348

Зниження виробництва борошна в Україні в 2019/20 МР до 1,526 млн т свідчить про зростання тіньового сектору галузі.

Таку думку висловив голова ревізійної комісії спілки «Борошномели України» Сергій Сакіркін.

Він зазначив, що офіційна статистика зафіксувала падіння виробництва, коли під час карантину українці масово поверталися додому і різко збільшили попит на борошно. А це означає, що або ж населення масово пече хліб удома, використовуючи борошно, що залишилося в кількості мільйона тонн, або ж, що швидше за все, чисельність населення України зменшується, а виробництво все більше йде в тінь.

«Макаронні вироби все ще популярні у жителів України: 96,5% населення споживають цей продукт. Офіційна статистика не може правильно показувати реальні обсяги виробництва, оскільки в основному макаронні вироби виробляються на відносно невеликих підприємствах. Рівень «сірого» ринку дуже високий, і виробництво макаронних виробів насправді в рази вище. Ніхто ж не повірить, що в середньому з розрахунку на 38 млн осіб споживання макаронних виробів власного виробництва та імпорту становить 2,64 кг на рік. Причому дані по імпорту абсолютно точні», — пояснює Сакіркін.

На його думку, якщо в Україні проживає 42 млн осіб, то виробляється більше 3 млн т борошна. Якщо виробляється, згідно зі статистикою, близько 1,5 млн т, то проживає 21 млн осіб. Якщо ж в Україні проживає, на думку аналітиків, близько 38 млн осіб, то для споживання необхідно не менше 2,74 млн т і ще 300 тис. для експорту — загалом не менше 3 млн т.

«Сірий» ринок борошна існував завжди, так само, як у хлібі, макаронних і кондитерських виробах. Усі ці галузі пов'язані однаковою сировиною і не можуть існувати одна без одної. До того ж, це найдешевші продукти харчування», — вважає експерт.

Сакіркін підкреслив, що за статистикою за травень 2020 року склали звітність 280 виробників. З них показали хоч 200 кг виробленого продукту лише 193. У інших — нулі в звітності.

«При цьому тільки навколо Києва працюють і виробляють борошно не менше 25 дрібних млинів. Усі вони виробляють, в основному, невраховане борошно. Деякі працюють виключно за готівковий розрахунок. І це в безпосередній близькості від столиці.

А в регіонах існують недавно побудовані млини потужністю і 60, і 90 т зерна на добу, які й досі не введені в експлуатацію. При цьому вони вже не один рік активно працюють, виробляють і продають продукцію. При цьому не сплачуються податки і не контролюється якість. Мало того, за спожиту електроенергію оплата здійснюється готівкою, оскільки навіть лічильників немає. Оплата йде аж ніяк не електростанціям», — пояснює Сакіркін.

За його словами, неврахованим виробництвом борошна грішать багато виробників, але чим більші та відоміші — тим менше. Крім того, у таких борошномелів атестовані лабораторії, контроль якості, реноме. Чого не скажеш про переважну більшість дрібних млинів, які розкидані по всій країні.


AgroPortal.ua за матеріалами «АПК-Інформ»