Чому амарант з кормової культури перетворився на нішеву

23 липня 2018, 08:07 5899

Ще донедавна амарант вирощувався в Україні як кормова культура, а зараз з нього виготовляють борошно, пластівці, олію і навіть чай. Чи має перспективи амарант на внутрішньому та зовнішньому ринках і скільки можна на цьому заробити? Розповідає директор Асоціації виробників амаранту і амарантової продукції Олександр Дуда.

Кожного року аграрії вимушені переглядати свої сівозміни і вносити в них корективи як через погодні умови, так і через цінову кон'юнктуру на ринку сільгосппродукції. Цінові коливання спонукають вдаватися до експериментів з новими для себе культурами.

В мене ця культура викликає захоплення через свою унікальність, економічну ефективність та багатогранність використання.

Наразі понад 20 вітчизняних підприємств скуповують в необмеженій кількості товарне насіння амаранту та виробляють з нього різноманітну продукцію, яка знаходить свого споживача в Україні, а також експортується в США, ЄС, Арабські Емірати, Ізраїль, Грузію, Казахстан.

За цілющою силою амарант можна порівняти хіба що з женьшенем та золотим вусом. За поживною цінністю перевершує всі рослини. Продовольча комісія при ООН за харчові та лікувальні властивості визнала амарант культурою XXI століття.

Тривалий час в Україні амарант вирощувався як кормова культура, здатна давати до 250 т/га зеленої маси з вмістом білка 15-16%. Технологія його вирощування нескладна, але вимагає ретельного дотримання.

Посів проводиться на 1,5-2 см при температурі ґрунту 14°С. В перші три тижні росте повільно, треба забезпечити комфортні умови для росту — міжрядні обробки, боронування пружинними та ротаційними боронами.

Культура має переваги — не боїться хвороб, має серед шкідників бурякового довгоносика, блішок і водночас посухостійка. Потреба амаранту у волозі на одиницю синтезованої органічної речовини в 2-2,5 рази менша, ніж у бобових та злакових культур.

Також амарант є гарним попередником для інших культур у сівозміні, адже  збагачує ґрунт азотом. Враховуючи те, що пожнивні рештки багаті на білок, вони є жаданим субстратом для бактерій та швидко перегнивають.

Врожайність при належній агротехніці — 3 т/га (середня врожайність по Україні у 2013-2017 рр. — 2 т/га).

Вартість тонни товарного насіння на внутрішньому ринку складає 25-30 тис. грн, а органічного — 35-40 тис. грн. Наразі пропозиція не може задовольнити постійно зростаючий попит переробних підприємств на товарне насіння амаранту. Тому в поточному році всі бажаючі аграрії могли завчасно укласти з переробниками договори на викуп вирощеного врожаю. Цю практику ми продовжимо і наступного року.

В Україні є два насіннєві господарства (в Київській та Миколаївській областях), які реалізують насіння амаранту вітчизняних сортів селекції ХНАУ та Ботанічного саду. Вартість посівної одиниці — 300 грн.

Олександр Дуда, директор Асоціації виробників амаранту і амарантової продукції