Агробізнес на 70% більш ризиковий, ніж інші виробництва

19 червня 2017, 08:53 2510

Сучасному менеджеру достатньо управляти двома речами — талантами і ризиками. Якщо збереш команду професіоналів і контролюватимеш ризики, зможеш вирішити будь-яку складну задачу.

Але в агробізнесі система ризиків має цілих чотири рівні, де задіяні живі організми — земля як живий організм, рослина, тварина і людина, яка управляє даною системою, говорить генеральний директор Української аграрної конфедерації Павло Коваль.

«Плюс є ще ризики, які властиві усім видам підприємництва, — валютно-курсові, ринкові, постачальницькі, логістичні і т. д.  Додайте до цього погоду як елемент невизначеності, і ми побачимо, що агробізнес — досить ризикована справа. Десь на 70% більш ризикована, ніж інші види виробництва», — говорить він.

При цьому у розрізі галузей навряд чи можна сказати, що тваринництво є більш ризикованим порівняно з рослинництвом. «Я знаю рослинницькі підприємства, які стали банкрутами саме через помилкові управлінські рішення. Просто вони наростили земельний банк за півтора роки в 10 разів, закредитували систему — і збанкротували», — пояснює Павло Коваль.

До того ж, зазначає він, специфікою функціонування АПК є невелика кількість монопродуктових підприємств. Тобто менеджер змушений розвивати портфель галузей, наприклад, поєднувати тваринництво з рослинництвом. Це з одного боку розосереджує ризики, а з іншого — змушує ризикувати одночасно в декількох галузях.


AgroPortal.ua за матеріалами УАК