Земельні інспектори відновлюють перевірки

27 жовтня 2017, 08:00 8253
Роман Граб

Проведення реформ у земельній сфері передбачає не лише скасування мораторію чи земельну децентралізацію, а також і забезпечення належного контролю за використанням земель. Активізація перевірок інспекторів Держгеокадастру цього року свідчить про те, що контроль хочуть не лише повернути, а й посилити.

Контроль використання земель є важливим як для охорони ґрунтів, так і боротьби з тіньовим обробітком землі, забезпечення раціонального використання ресурсів, які є власністю громади, та наповнення державного бюджету. Проте його посилення у виробників чітко асоціюється з тиском та створенням передумов для корупції.

Протягом останніх двох років аграрний виробник відвик від візитів земельних інспекцій. Кількість винесених інспекторами штрафів за порушення законодавства в земельній сфері знижувалася із 2010 року. Пов’язано це було з процесом реформ державних органів в Україні. Контролюючий орган за останні сім років змінювався двічі. У 2014 році було ліквідовано Держсільгоспінспекцію та створено Держгеокадастр, який отримав повноваження контролю лише наприкінці 2016 року. Таким чином, контроль  у частині охорони та використання земель два роки фактично не здійснювався. У 2016 році кількість розглянутих у судах справ щодо одного з найпоширеніших в земельних відносинах правопорушень, а саме — порушення правил використання земель, знизилась на 86,5% від показника 2010 року, з більше ніж півтори тисячі до двох сотень. Кількість справ щодо самовільного захоплення земельних ділянок у 2016 році знизилася на 96,7% до показників 2010 року.

Постанова КМУ наприкінці 2016 року уповноважила Держгеокадастр виконувати функцію контролю в земельній сфері. За перше півріччя 2017 року було здійснено 1931 перевірку, у 56% з яких виявлено порушення. Складено 473 протоколи та винесено 359 постанов. Чисельність штату для здійснення контролю зараз складає 448 осіб. У 2018 році кількість інспекторів планують збільшити більш ніж удвічі, до 1018 осіб.

Охорона та контроль за використанням землі, безперечно, є необхідними і для громади, і для держави. Відслідковування фактів обробітку самовільно зайнятих земель дозволить виявити виробників, що здійснюють тіньовий обробіток землі та ухиляються від податків. У перспективі це допоможе ідентифікувати таку земельну ділянку та виставити (якщо вона державна чи комунальна) на аукціон для прозорого продажу права її оренди і отримання орендної плати, що надходитиме в бюджет громади. Надзвичайно важливими є і збереження родючості ґрунтів та їхній захист. Проте аграрії пам’ятають, що в попередні роки функції земельних інспекторів зводилася до тиску на господарства та корупції.

Певними запобіжниками зловживань з боку контролюючих органів можуть стати земельна децентралізація та введення ринку землі. На розгляд у Верховну Раду внесений законопроект щодо земельної децентралізації, який пропонує передати державні землі в розпорядження об’єднаних громад та самостійно здійснювати органами місцевого самоврядування частину повноважень з контролю за використанням земель. Згідно з документом, частина функцій із контролю за територіями ОТГ може відійти громадським інспекторам. 

За умов відкриття ринку земля отримає реальну грошову цінність. Як показує статистика, в тих районах, де вартість землі та орендної плати є високою, кількість земельних судових спорів на тисячу осіб є значно вищою. Люди, для яких земля є ресурсом для отримання достойного прибутку, частіше звертаються в державні органи за захистом свого права та більше турбуються про якісний стан земельної ділянки. В такому разі частина функцій із контролю перекладається на свідомого власника.

Можна констатувати, що наступного року перевірки використання земельних ділянок лише посиляться. Тому агровиробникам слід бути готовими до візитів земельних інспекторів та приділити більшу увагу правовому оформленню земель, які перебувають в обробітку.

Сьогодні юридичні і регуляторні питання є визначальними для успішного функціонування агробізнесу. В рамках конференції УКАБ «Ведення агробізнесу в Україні» відбудеться юридичний майстер-клас від передових практиків напрямку — компанії IMG Partners. Участники конференції зможуть дізнатися, як правильно використовувати процедуру банкрутства, вибрати правильного арбітражного керуючого, а також почути про стандарти аудиту і юридичної експертизи можливих ризиків у відношенні майнових і земельних активів.

Роман Граб, експерт із земельних питань асоціації «Український клуб аграрного бізнесу»

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.