Заробітна плата в сільському господарстві: подвійне зростання за 2 роки

30 липня 2018, 10:05 5785
Петро Лахай

Упродовж останніх двох років середня заробітна плата працівників, зайнятих у сільському господарстві, зросла більше ніж удвічі і практично сягнула рекордних показників 2013 року ($303). Що стало каталізатором такого росту?

У травні поточного року середня заробітна плата в сільському господарстві складала 7 713 грн та була еквівалентна $294, минулого року на цей же період показник складав $216, а у 2016 році — лише $144. Причин цьому можна виділити кілька:

Причина №1. Відкриття безвізового режиму між Україною та ЄС

Відкриття безвізового режиму має значний вплив на ринок праці в сільському господарстві, оскільки середні заробітні плати в цій галузі наразі є одними із найнижчих в Україні, і значна частка працівників покидає свої робочі місця з метою пошуку більш оплачуваного робочого місця в країнах ЄС. Процес відобразився і на внутрішньому ринку праці, оскільки роботодавці, щоб втримати на робочих місцях наявних працівників та залучити нових, вимушені підвищувати заробітні плати та покращувати умови праці.

Причина №2. Зниження єдиного соціального внеску

З 1 січня 2016 року ставка єдиного соціального внеску була знижена з 34,7% до 22%. Це обов'язковий платіж до системи державного соціального страхування, що складається з 4-х відрахувань: до Пенсійного фонду, до фонду страхування на випадок безробіття, із тимчасової втрати працездатності, від нещасних випадків на виробництві. Цей крок був здійснений для того, щоб роботодавці могли спрямувати заощаджені кошти на підвищення заробітних плат працівників та інвестувати в розвиток власних підприємств.

Причина №3. Підвищення мінімальної заробітної плати

У результаті зниження ЄСВ не всі підприємці спрямували вивільнені кошти на збільшення заробітних плат персоналу чи на розвиток власних підприємств. Аби пришвидшити процес росту заробітних плат, урядом України у 2017 році було ухвалено рішення підвищити мінімальну заробітну плату. І в такій галузі як сільське господарство, де значна частка працівників отримує «мінімалку» та інколи частину в конверті, цей крок дав поштовх до підвищення середньої заробітної плати та її детінізації.

Незважаючи на позитивну динаміку зростання, середня заробітна плата в сільському господарстві значно нижча від середньоукраїнської місячної зарплатні.

Джерело: Державна служба статистики України
Джерело: Державна служба статистики України

Відставання оплати праці в сільському господарстві скорочується щороку в порівнянні до середньонаціональних показників. Цю динаміку можна побачити на графіку нижче.

Джерело: Державна служба статистики України
Джерело: Державна служба статистики України

Механізація та автоматизація виробничих процесів у сільському господарстві скорочує потребу підприємств у низькокваліфікованих робітниках, натомість підвищує потребу в спеціалістах середньої та високої кваліфікації. Дефіцит кадрів відчувається на всіх ланках виробництва. Однак, якщо на посади, які вимагають низького рівня професіоналізму, ще можна знайти кандидатів, то за кваліфікованих спеціалістів ведеться запекла боротьба серед підприємств. Відповідно, компанії, намагаючись вибудувати професійну команду, готові платити більше наявним професіоналам та переманювати інших вищою заробітною платнею та кращими умовами праці. Така ситуація сприяє швидкому скороченню відставання заробітної плати в сільському господарстві від інших галузей.

Петро Лахай, аналітик аграрних ринків асоціації «Український клуб аграрного бізнесу»

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.