Рано чи пізно світ визнає Україну «МЕДОВОЮ ДЕРЖАВОЮ»

15 серпня 2016, 07:20 4684
Тетяна Васильківська

В сучасному динамічному і глобальному світі бджільництво повинно вийти за межі нашої вузької галузі і прийняти максимально активну участь у пошуку рішень таких ключових проблем, як забруднення навколишнього середовища і виснаження природних ресурсів, зміна клімату, бідність і соціальна нерівність, культурні бар'єри, пандемії та хвороби.

Освоївши одне з найбільших чудес природи — бджолину сім'ю та її продукцію, ми повинні подумати, як можна використовувати їх чудодійну силу для того, щоб зробити Україну кращою.

З  метою реалізації амбітного плану — визнання світом України як МЕДОВОЇ ДЕРЖАВИ, як комфортної країни щодо екології і практики збереження навколишнього середовища через сталий розвиток бджільництва України у кращих традиціях, презентую громаді Науково-Практичний Центр прикладного бджільництва та інноваційних технологій. 

Наші завдання:

  • Розроблення програм та організація навчання бджолярів-виробників і представників переробних та торгівельних структур за вимогами національного законодавства України щодо виробництва безпечної продукції бджільництва та за вимогами зміни правил на ринку аграрно-харчової продукції згідно до Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, та правил СОТ.
  • Утворення центру правового супроводу бджолярів–виробників за міжнародними вимогами: при утворенні українського ринку продукції бджільництва та послуг, при виявленні випадків отруєння бджіл пестицидами, при організації виробництва безпечної продукції тощо.
  • Забезпечення юридичного і консалтингового супроводу бджолярів-виробників у процедурі виходу їх на міжнародні ринки з безпечною продукцією для створення прозорої конкуренції і отримання можливостей реалізації нішової продукції.
  • Представлення інтересів бджолярів в діалозі з Урядом України, суб’єктами експорту-імпорту, міжнародними структурами щодо бджільницького та екологічного сектору.
  • Розроблення та реалізація програм соціального захисту та утворення нових робочих місць в сільській місцевості через популяризацію створення бджолярами сімейних фермерських господарств з усіма перевагами відповідного юридичного статусу, можливостями розвитку аграрного сектору на селі з виробництвом безпечної продукції з доданою вартістю, стимулами залишатися селянам вдома і не подаватися на заробітки, як в часи економічної скрути, так і в наступні періоди успішної роботи у своїх власних господарствах.
  • Розроблення та реалізація програми трудової зайнятості осіб, що тимчасово переміщені в Україні, шляхом освоєння нової професії, теоретичних знань та практичних навиків у секторі бджільництва.
  • Сприяння в залученні благодійної допомоги для участі ветеранів АТО у Програмі «Допомога на бджолиних крильцях».
  • Розроблення і реалізація програм для молоді, студентів, школярів, матерів та маленьких дітей (просвітницька, вивчення наявних потреб і формування нових споживчих потреб на екологічні продукти бджільництва). Проведення  в рамках програм конкурсів, тематичних фестивалів і свят, з використанням власних інтерактивних презентацій, для залучення громадян до програм популяризації продуктів бджільництва і програм збереження і примноження медоносних рослин.
  • Формування програми інвестицій та грантової підтримки в напрямах моніторингу позицій українських бджолярів та переробних підприємств на внутрішньому і світовому ринках. Комунікативний супровід ринкових процесів. Організаційно-правовий захист від недобросовісної конкуренції.
  • Формування і реалізація у бджільницькій громаді програми «зеленого» туризму та надання оздоровчих послуг за правилами Всесвітньої Федерації Бджільницьких Асоціацій Апімондія. Підвищення рівня освіти населення в процесі участі в рекреаційних та апітуристичних програмах, підвищення правової грамотності у ринкових відносинах  щодо відпочинково-екологічних програм. Створення проекту і просування до реалізація чисто української інновації — Рекреаційного центру на базі апіоб’єкту.
  • Формування та ініціювання до реалізації програм модернізації бджільництва та маркетингових процесів. Утворення спільної інноваційної платформи для сектору бджільництва та координування з тематичними програмами ЄС щодо бджільництва та щодо охорони навколишнього середовища. Створення і залучення міжнародних фондів щодо розвитку наукового і навчального супроводу і  науково-освітньої підтримки.
  • Ініціювання і активна участь у розробці і впровадженні Програми захисту бджіл, Програми розвитку національного бджільництва, Програми співпраці аграріїв і бджолярів щодо опилення сільськогосподарських культур в тому числі і в умовах зміни клімату.  
  • Утворення спільного органу з оцінювання відповідності (сертифікації) продукції. Безпосередня участь у процедурі  розробки і прийняття державних законодавчих актів щодо гармонізації стандартів відповідно Угоді про асоціацію України та ЄС і іншим міжнародним Угодам у сфері фітосанітарних заходів. Оцінка можливості та ризиків впровадження міжнародних ринкових правил для українських виробників та споживачів. Оцінка спроможності наявних урядових кадрів, формування неурядової школи кадрового резерву. Лобіювання змін і доповнень до Законодавчих актів. Координування роботи з іншими галузевими програмами — розвитку сільських територій, землеустрою, використання комплексу природних ресурсів тощо. Організація групи моніторингу змін українських  регуляторних актів та відповідних національних програм і підзаконних актів — на відповідність міжнародним нормам, а також процедур їх впровадження на урядовому, підприємницькому, соціальному рівнях. Оцінка впливу змін в міжнародних нормах і правилах — на своєчасність та повноту змін в українському законодавстві, відстеження суперечливих норм, попередження підстав та проявів корупції на ринку. Участь у обстеженні наявних виробничих і переробних потужностей, лабораторного забезпечення, закладів племінної і селекційної роботи та комунікаційних систем на відповідність  міжнародним ринковим вимогам. Розроблення ринкових правил та узгодження з національними і міжнародними урядовими та іншими зацікавленими структурами. Створення українського бренду на бджільницьку продукцію і просування його на міжнародних і світових виставках, конференціях, конгресах, форумах.

Що очікуємо:

Координації бджільницького сектору в Україні щодо зайнятості сільського населення і виробництва безпечної продукції, освітянських програм, юридичного супроводу, збалансованості внутрішнього і зовнішнього ринків, контролю і впровадженню законодавчих актів, популяризації бренду українського меду, визнання бджільництва як основи збереження екосистеми тощо.

Наша команда:

Члени Правління і Ради Громадської організації «Всеукраїнське Братство Бджолярів України» (керівники територіальних підрозділів організації) , активісти організації, члени колегії організації (науковці, експерти галузі бджільництва, екології, юристи, економісти), представники партнерів — неурядових організації з екологічного туризму, екології, регіональних і місцевих бджільницьких громад, наукових і дослідницьких лабораторій, наукових закладів, неурядових організацій з маркетингу, юридичних та  страхових компаній, банків, ЗМІ.

Наш досвід:

Громадська організація «Всеукраїнське Братство Бджолярів України» у 2009 р. у Франції виборола право на проведення і провела XXXXIII Міжнародний бджільницький Конгрес Апімондії, прийнявши восени 2013 р. в Києві більше 9 тис. делегатів з 115 країн світу всіх 5 континентів. Конгрес пройшов під гаслом «Відкрийте європейський Медовий Край»  (Discover the European Honeyland).

Наукова програма Конгресу: «За межі вулика: бджільництво та глобальні виклики» об’єднала більше тис. провідних науковців з бджільництва 85 країн світу у проведенні 33 пленарних засідань і симпозіумів. Міжнародна Виставка АпіЕкспо-2013 продемонструвала світову індустрію бджільництва, залучивши більше 200 компаній і брендів світу зі всіх континентів. Переможці з 34 країн світу Всесвітнього медового конкурсу Світова бджільницька премія 2013 (World Beekeeping Awards 2013) отримали 100 медалей у 50 класах, та як найвищі нагороди — Гран-прі, Кубок Карла та Вірджинії Вебб, Срібний кубок та Дубовий щит.

Яскравим і неповторним був Конкурс «Медова Королева 2013». Офіційний  український прийом Конгресу «Українська ніч» зібрав близько 400 делегатів Конгресу. Проект «Медовий Бар» (Honey Bar) дав можливість скуштувати мед з усіх куточків світу. Відбулося шоу «Бджільницька мода», де виробники бджільницького одягу з різних країн продемонстрували свої новинки. Соціальні Проекти Конгресу «Інноваційні технології у бджільництві», «Апімондія для дітей», «Погляд на бджільництво майбутнього — галерея сучасного мистецтва» тощо — цікавили  як фахівців так і аматорів. Туристичний проект налічував 33 туристичні маршрути Україною з демонстрацією апіоб’єктів. У культурній програмі  брали участь Національний заслужений академічний ансамбль танцю України ім. П. П. Вірського, народна артистка Золотий голос України Ніна Матвієнко, творчі колективи Луганського Національного аграрного університету.

І світ відкрив для себе Європейський Медовий Край — УКРАЇНУ!

Тетяна Васильківська, голова правління ГО «Всеукраїнське Братство бджолярів України»

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.