Пошукацька активність в аграрних профсферах: кого беруть на роботу

26 квітня 2019, 11:40 3534
Кадровий портал grc.ua

Під час пошуку та підбору персоналу роботодавці аграрної сфери все одно доволі часто стикаються з проблемами. Більше того, лише 10% респондентів повідомили про те, що хотіли б працювати в аграрній сфері. Такі дані було отримано під час опитування в рамках дослідження «Рейтинг роботодавців України – 2018». HeadHunter Україна дослідив, як змінилась пошукацька активність у 2018 році порівняно з 2015 роком та які характерні риси відрізняють кандидатів аграрних профсфер.

Так, згідно з розміщеними на сайті hh.ua резюме, найбільше пошукачів, які розглядають роботу в аграрних профсферах, мешкають або готові переїхати до Києва, Харкова та Дніпра – сумарно на ці міста припадає понад третина всіх CV 2018 року. Водночас порівняно з 2015 роком знизилась пошукацька активність кандидатів з Донецька, Вінниці та Полтави, а з Одеси та Черкас – збільшилась. Регіональна структура вакансій та резюме лишилася без змін. Варто зазначити, що регіональна структура по всьому ринку праці України у 2018 році схожа. Так, до ТОП-5 областей за кількістю вакансій та резюме увійшли Київська, Харківська, Дніпропетровська, Одеська та Львівська області.

Розподіл активності пошукачів за професійним стажем у аграрній профсфері виглядав наступним чином. І в 2018-му, і в 2015-му найактивнішими були кандидати з досвідом понад 6 років. Минулого року збільшилась кількість резюме кандидатів-початківців. Проте якщо загалом на ринку праці на кандидатів без досвіду припадає 25% всіх розміщених CV, то в аграрних профсферах їхній відсоток набагато нижчий.

Певні відмінності має і віковий розподіл пошукачів аграрних профсфер порівняно з середніми показниками на ринку праці України. Якщо в цілому найактивнішими є кандидати віком 19-30 років, то в аграрних профсферах більше третини всіх резюме було розміщено пошукачами віком 31-40 років. Водночас у них більша представленість кандидатів старше 61 року та менша – молодше 18 років.

Тенденція, що пошукачі стали більше цікавитись роботою з частковою зайнятістю та гнучким графіком, не сильно торкнулась аграрної сфери. Пошукачі, які шукають роботу в ній, частіше пишуть про повний робочий день та повну зайнятість, ніж представники більшості інших профсфер.

HeadHunter Україна, провайдер комплексних HR-рішень

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.