Обшук у вашій компанії: алгоритм дій

20 вересня 2017, 07:00 4955
Дмитро Александров

Кожному необхідно розуміти, що органи досудового розслідування досить часто використовують таку слідчу дію, як обшук, в якості засобу тиску на особу чи компанію. В такому разі виключно знання всієї процедури проведення обшуку дасть можливість вчасно зреагувати на порушення з боку слідчих чи прокурорів та захистити свої права.

Потрібно зазначити, що мета проведення обшуку чітко зафіксована у Кримінально-процесуальному кодексі України (далі — КПК України). Так, у ст. 234 КПК України вказано: «Обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб». 

Таким чином, слідчий чи прокурор має належним чином обґрунтувати своє клопотання та вказати в ньому, крім іншого, підстави для проведення даної слідчої дії.

На жаль, розгляд клопотання про обшук слідчим суддею відбувається за участю тільки слідчого та прокурора й такий розгляд має формальний характер. Тобто слідчий суддя у 90% випадках надає дозвіл на проведення обшуку.

Отже, існує виключно одна можливість захистити свої права та законні інтереси — фіксувати порушення під час проведення слідчої дії. Так, керуючись ч. 8 ст. 236 КПК України, особи можуть реагувати на порушення шляхом подання заяв, адже такі заяви підлягають обов’язковому занесенню до протоколу обшуку.

Яким же чином діяти, коли до вас прийшли проводити обшук? Необхідно дотримуватися наступного алгоритму дій.

1. Перевірити повноваження

- Службові особи органів досудового розслідування повинні пред’явити ухвалу слідчого судді про надання дозволу на проведення обшуку і надати її копію. Під час ознайомлення із змістом ухвали звернути увагу на наступні відомості: прізвище, ім’я, по-батькові слідчого, прокурора, якому надано дозвіл на проведення обшуку; адреса, за якою має проводитися обшук; дата винесення ухвали (термін дії рішення — не більш ніж 1 місяць); речі та документи, які збираються відшукати службові особи.

- Пам’ятати, що службові особи, які проводять обшук, мусять надати документи, що засвідчують особу. Виписати їхні дані.

- Якщо провести обшук намагаються особи, які не зазначені в ухвалі, необхідно вказати на порушення норм процесуального законодавства. Потрібно пам’ятати, що фізичний спротив або відмова надати доступ до приміщення не мають жодного сенсу.

2. У разі відмови виконати будь-який із вказаних вище пунктів — викликати поліцію (ст. 162 Кримінального кодексу України — порушення недоторканності житла)

3. Не варто заважати законним діям правоохоронних органів

У той самий час:

- не давати жодних пояснень чи показів, що не відносяться безпосередньо до обшуку;

- скористатися допомогою адвоката;

- переконатися в незалежності понятих (у разі доставлення понятих безпосередньо працівниками правоохоронних органів вимагати їхньої заміни);

- вимагати проведення відеофіксації слідчої дії (відповідно до статті 107 КПК України за клопотанням учасників процесуальної дії застосування технічних засобів фіксування є обов’язковим);

- пам’ятати, що жоден учасник обшуку не має випадати із поля зору понятих;

- переконатися в тому, що всі речі та документи, які були вилучені, оглянуті, належним чином описані та зафіксовані в протоколі обшуку.

4. Брати активну участь у проведенні слідчої дії:

- письмово фіксувати всі порушення і викласти їх в протоколі обшуку;

- вимагати другий екземпляр протоколу обшуку разом із доданим до нього описом вилучених речей та документів.  

Побудувати справді демократичну державу, яка не знатиме тотального свавілля службових осіб органів державної влади, можливо. Потрібно тільки, щоб  громадяни знали свої права та вміли їх реалізовувати.

Дмитро Александров, керуючий партнер ALEXANDROV&PARTNERS

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.