Освітні аграрні програми: підсумки півдня

29 грудня 2020, 07:12 3447
Анатолій Циркун

Напередодні Нового року тема підсумків стає дуже актуальною, і освітні програми УКАБ також не лишаються осторонь цього процесу. Один із найцікавіших проєктів, який ми розпочали у вересні цього року, — це «Удосконалення магістерської програми з агрономії на півдні України».

Цей проєкт покликаний осучаснити та видозмінити аграрну освіту в регіоні: оновлено більшість дисциплін та додано нові комплексні. Цими процесами опікувались провідні європейські фахівці з дуальної освіти агрономічного напрямку.

Ключовим підсумком цієї роботи стала по-справжньому нова магістерська програма з агрономії — така, що відповідає сучасним вимогам та забезпечує підготовку фахівців високого рівня та найсучасніших стандартів для аграрного ринку України.

Дуже цікавим є склад стейкхолдерів проєкту, яким можна пишатись. По-перше, це команда від Українського клубу аграрного бізнесу, яка має досвід створення, адаптації та впровадження освітніх ініціатив. Півтора роки тому ми запустили проєкт «Агрокебети», і новий етап розвитку освітнього напрямку — свідоцтво якості нашої роботи.

По-друге, це партнери з Європейського Банку Реконструкції та Розвитку. Ще у 2016 році вони провели глибинне дослідження пріоритетних напрямків розвитку аграрного сектору України, в якому вияснили, що одним із ключових стопорів розвитку ринку є недостатній рівень кваліфікації кадрів і низька якість освіти.

По-третє, це бізнес. Стейкхолдером проєкту стала група компаній «Агроф’южн» — один із лідерів аграрного ринку в цілому та південного регіону зокрема. За ними підтягнулись й інші гравці ринку, і тепер студенти можуть обирати собі ментора та місце практичного стажування серед 12-ти компаній регіону. А це — реальні польові навички, ніякої зайвої теорії та порожніх балачок.

Звичайно, все це було б неможливим без навчальної бази Херсонського державного аграрного університету та його викладацького складу.

Іншим важливим аспектом є наявність додаткового компоненту програми — підвищення кваліфікації викладачів. Мова не лише про концепцію teach the teachers, яка показує гарні результаті по всьому світу, але й можливість отримати знання від дуже цікавих спікерів. Зокрема, лекцію з поведінкової економіки читав Роман Шеремета, один із кращих економістів світу та професор Школи менеджменту ім. Везерхеда при Університеті Кейс Вестерн Резерв (США) родом з Івано-Франківська.

Дуже ґрунтовно про тепличний бізнес і ринок розповідав Джок Кемпен з Вагенінгенського університету та науково-дослідного центру (Нідерланди).

Серед вітчизняних лекторів лише за грудень послухали керівника відділу територіального маркетингу пасльонових культур компанії «Сингента Україна» Андрія Ткача, який розповідав про тренди світового та українського овочевого ринку. Про фунгіциди розповів Роман Вусатий, менеджер з розвитку агрономічних рішень у Східній Європі по фунгіцидах, протруйниках та біологічних продуктах компанії Bayer.

Ми лише розпочали і, незважаючи на кількість досягнень та позитивних підсумків, не плануємо сповільнювати темп.

А оскільки вже незабаром Новий рік — то бажаємо всім нам звершень у прийдешньому році!

Анатолій Циркун, керівник освітньої програми «Агрокебети»

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.