Світовий ринок молока: перспективи розвитку

07 листопада 2016, 08:01 6018
Аліна Жарко

Наразі світовий ринок молока демонструє зростання цін та пожвавлення торгівлі. Яскравим свідченням цього є остання торгова сесія аукціону GlobalDairyTrade, яка пройшла 1 листопада і завершилася ростом індексу на 11,4%. Що ж далі очікувати від світового ринку молока?

Для того щоб відповісти на це запитання, розглянемо ситуацію і прогноз розвитку подій у країнах, які є основними гравцями на ринку.

Європейський союз

Зростаючі ціни на молочні продукти призведуть до підвищення закупівельних цін на молоко. У Німеччині одна з найбільших торгових мереж —  Aldi —  підняла ціни на питне молоко відразу на 40%. Таким чином, експерти прогнозують до кінця року зростання закупівельних цін на молоко в країні до €0,30/кг.

Фактори, що сприятимуть відновленню закупівельних цін на молоко в ЄС:

  • зростаючий світовий попит на сир і вершкове масло;
  • значне зростання імпорту в Китаї, США, Філіппінах, Мексиці  та Росії  (безпосередньо не на користь ЄС та інших заборонених країн);
  • зростаюче внутрішнє споживання сиру і масла в ЄС, що більшою мірою компенсує зниження реалізації рідких молочних продуктів;
  • пропозиція в ЄС, починаючи з червня, нижче, ніж у минулому році, крім цього, слід очікувати додаткових скорочень;
  • сильне зниження виробництва молока в Уругваї, Аргентині та Австралії в зв'язку з несприятливими погодними умовами.

На відміну від цього, існують деякі проблеми, пов'язані з:

  • великою кількістю СОМ в державних і приватних запасах, що еквівалентно приблизно одній третині виробництва СОМ в ЄС;
  • складністю у передбаченні реакції виробників на підвищення цін та, особливо, розвиток пропозиції у пікове виробництво молока та СОМ (травень 2017 року).

У ЄС продовжуватиметься тенденція до скорочення поголів’я корів.

У другій половині 2016 року прогнозується зниження надходження молока на переробку на 2%, порівняно з аналогічними показниками 2015 року. З урахуванням зростання даного показника у першій половині 2016 року на 3% за весь рік ЄС очікується, що обсяг збору молока буде на 0,6% вище показників 2015 року.

Програма скорочення виробництва молока, яка була запущена влітку, може викликати додаткове зниження поставок молока. У перші місяці 2017 року обсяги збору молока будуть залишатися нижче рівня 2016-го, але не в наступні місяці, тим більше що ціни зростають. Тому в 2017 році очікується подальше збільшення надходження молока на переробні підприємства на 0,5%.

США

Цього року у США прогнозується зростання виробництва молока на рівні 1,7% (USDA). Для наступного року передбачається також подальше зростання. Основною причиною є нарощення поголів’я корів. На 2016 та 2017 роки прогнозується зростання імпорту за рахунок більш високого очікуваного імпорту вершкового масла і декількох інших молочних продуктів. Також прогнозується вищий рівень експорту, так як зростання цін в Океанії та відносно низькі ціни, які очікуються в США, сприятимуть підвищенню конкурентоспроможності американської продукції в світі. Кінцеві запаси знижуються, бо більш низькі ціни сприяють збільшенню попиту від зовнішнього та внутрішнього ринків. На 2017 рік прогнозується поліпшення ринкових умов для молочного сектору. 

Міністерство сільського господарства США (USDA) запропонувало свої перші оцінки розвитку молочного ринку на 2017 рік.  Прогнозується, що стійка чисельність поголів’я корів, поліпшення доступності кормів і низька собівартість їх виробництва сприятимуть збільшенню виробництва молока на одну корову. У 2017-му зростання виробництва становитиме близько 1,3 % в порівнянні з 2016 роком.

Внаслідок великого внутрішнього та експортного попиту у 2017 році прогнозуються зростання цін на молоко III класу, а також більш високий рівень цін на сир і сироватку. Прогнозується також зростання вартості молока IV класу, бо зниження ціни на вершкове масло більш ніж компенсується вищою ціною на СОМ.

Океанія

Кооперативний Fonterra збільшив свою закупівельну ціну на молоко для 2016/2017 маркетингового року на 50 центів, до $5,25 за кілограм сухої речовини. У поєднанні з прогнозом прибутку на акцію для 2017 фінансового року — від 50 до 60 центів — загальна сума виплат для фермерів в поточному сезоні, за прогнозами, складе від $5,75 до $5,85. Сильні опади на півночі Нової Зеландії, які мали місце у вересні-жовтні цього року, призвели до зниження обсягів виробництва молока. Глобальні поставки молока продовжують скорочуватися, а попит залишається стабільним.

Для Океанії у 2016/2017 сезоні внаслідок цінового тиску та несприятливих погодних умов прогнозується зниження виробництва: у Новій Зеландії — на 7 %, а у Австралії — на 2-5%.

Отже, після тривалого кризового періоду ситуація на молочному ринку трохи стабілізувалася, і в короткостроковій перспективі фермери зможуть насолодитися зростаючими закупівельними цінами на молоко.


Джерела: ec.europa.eu; www.agrarheute.com; www.usda.gov; www2.fonterra.com.


Аліна Жарко, член Експертної ради УКАБ

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.