Корови — не птиця, або Чому держава не б`є на сполох щодо нодулярного дерматиту

23 листопада 2016, 14:56 4240
Ірина Паламар

Україна намагається захистити власних виробників, їхні підприємства від занесення небезпечної хвороби на свою територію.

Мова йде про те, що вже введено обмеження на імпорт з Німеччини, Угорщини, Австрії та регіону Мотана Республіки Болгарія птиці, продуктів та сировини з неї. Причина — спалахи високопатогенного грипу птиці (ВПГП), що зареєстровані на території цих країн.

Безумовно, таке рішення потрібно лише вітати. Адже захист інтересів національних виробників в умовах складної глобальної конкуренції є чи не найбільш пріоритетним завданням державних органів.

Єдине, що дивує, — це блискавичність реакції Держпродспоживслужби. Оскільки зазвичай сільськогосподарські виробники місяцями домагаються хоч якихось дій від державних органів щодо захисту національних ринків. Така вибірковість підходу викликає запитання не лише в Україні, але й за кордоном.

Наразі у Греції, Македонії, Чорногорії, Болгарії та деяких інших країнах світу фіксується захворювання на нодулярний дерматит великої рогатої худоби. Це захворювання небезпечне тим, що може викликати масову загибель тварин та призвести до повного закриття усіх міжнародних ринків. Нодулярний дерматит поширюється вже мінімум рік. Але до цього часу Держпродспоживслужба не ввела заборону на ввезення живих тварин та м’яса ВРХ із зазначених країн,й захворювання може вільно потрапити в Україну.

Більше того, ще у квітні Держфітослужба (реорганізована у Держпродспоживслужбу) підписала ветеринарний сертифікат, який дає дозвіл на імпорт до України яловичини з Польщі та інших європейських країн. Такий крок було зроблено на тлі того, що Європа не є вільною від такого захворювання, як губчаста енцефалопатія великої рогатої худоби (BSE, або коров’ячий сказ). А це захворювання небезпечне не тільки для тварин, а й для людей.

Звичайно, корови — не птиця: не в сенсі, що не мають пір’я, а тому, що позбавлені такої уваги з боку держави. А у тваринництва немає своїх олігархів, що лобіювали б його інтереси. Проте в тваринництві зайнято мільйони звичайних українців, і його втрата означатиме системну кризу не лише в економіці, але й на селі.

Саме тому просимо Держпродспоживслужбу невідкладно прийняти рішення щодо захисту українського тваринництва від загрози поширення нодулярного дерматиту — ввести обмеження на імпорт з країн й регіонів, уражених епідемією. Готові спільно сісти за стіл й обговорити механізми захисту чи розробити таке рішення самостійно й надати його Держпродспоживслужбі.

Ірина Паламар, голова Асоціації тваринників України

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.