Яку роль відіграє аграрний сектор в партнерстві з Саудівською Аравією

28 квітня 2021, 07:02 6179
Юліанна Мусса

Відносини між Україною та Саудівською Аравією повинні поступово набувати характеру стратегічного партнерства у регіоні Середнього Сходу. Серед головних стратегічних напрямків у розвитку економічно-торговельних відносин чільне місце посідає аргосектор.

Саудівська Аравія володіє близько п’ятої частини світових запасів нафти (має близько 77 родовищ нафти та газу), входить до першої двадцятки найбільш потужних економік світу (у 2017 р. посіла 19-те місце за номінальним ВВП).

Високий рівень економічного розвитку Саудівської Аравії засвідчує 33-те місце з-поміж найбільших імпортерів товарів у світі та 19-те — серед найбільших імпортерів послуг у світі.

Оцінюючи українські зовнішньоекономічні відносини з основними партнерами в регіоні Середнього Сходу, слід враховувати геостратегічні пріоритети України. За інформацією Державної митної служби, експорт продуктів склав $620 млн, з яких на зернові припадає 78,8% (або $507,93), чорні метали — 10,53% ($67,88 млн), жири та олії — 6,21% ($40,02 млн).

Якщо порівняти експортно-імпортні операції за 2020 рік, то можна побачити, що експорт перевищує імпорт щонайменше в 3 рази. 

Країна-партнер

Кількість декларацій

Вага нетто, кг

Товарообіг, USD

Експорт, USD

Імпорт, USD

Сальдо, USD

Саудівська Аравія

36 655

9 894 531 285,81

3 510 562 791,54

2 838 022 796,66

672 539 994,88

2 165 482 801,78

Товарообіг на перший квартал 2021 року зменшився. Тут потрібно зазначити вплив пандемії COVID-19. Вона спричинила найбільше в історії скорочення світового попиту на нафту та негативно вплинула на торгово-економічні відносини та економічні індикатори.

Що експортує та імпортує Саудівська Аравія

Переважна частка експорту Саудівської Аравії скеровується до країн Далекого Сходу: Китаю (15,6% від загального експорту товарів), Японії (13,7%) та Південної Кореї (9,6%). Також значними є обсяги експорту до Індії (10,4%) та США (9,7%).

Імпорт Саудівської Аравії представлений переважно товарами машинобудівної галузі та ліками. Три найбільші постачальники — Китай (15,3% у загальному імпорті), США (11,5%) та ОАЕ (6,5%). При цьому торгівля з іншими країнами арабського світу або має дуже незначні показники (наприклад, частка Туреччини у загальному експорті товарів складає 1,0%, в імпорті — 2,2%), або взагалі не відбувається (як з Іраном).

Товарна структура експорту залишається незмінною: нафта та мінеральні продукти (77% від загального обсягу в 2019 р.), пластмаси та гума (7,4%), хімічна продукція (7,1%).

Структура імпорту була представлена такими категоріями як машини та електрообладнання (20,9% від загального обсягу імпорту товарів у 2019 р.), транспортне обладнання (20,6%) та хімічна продукція (9,4%).

Основними напрямами експорту товарів із Саудівської Аравії є країни Азії (60,5%), ЄС (13,1%), країни-учасниці Ради співробітництва арабських держав Перської затоки (9,1%) та США (5%).

Що стосується імпорту, то у 2019 році 38,8% ввезених до Саудівської Аравії товарів походило з країн Азії; 23,5% — з ЄС; 18,4% — з Китаю; 12,4% — із США.

Співпраця з Україною

Економічна співпраця України із Саудівською Аравією має вагомий потенціал взаємовигідного співробітництва та втілення масштабних економічних проєктів.

Ключовими економічними інтересами тут потрібно визначити: співробітництво в секторі сільського господарства. Співпраця в секторі АПК є одним із найперспективніших напрямів двостороннього співробітництва, враховуючи, що країна імпортує майже 85% необхідного продовольства, а у зв’язку з відмовою від зрошуваного землеробства вирощування пшениці в країні взагалі припинилося. Експортними пріоритетами Саудівської Аравії є: пшениця, ячмінь, люцерна та кукурудза.

За підсумками 2019 р. Україна забезпечила потребу 22% імпорту зернових в Саудівській Аравії (при цьому експортерами українського ячменю виступають міжнародні консорціуми, які активно оперують на українському ринку).

Саудівська Аравія (як і інші країни Перської затоки), з міркувань продовольчої безпеки, реалізує стратегію придбання чи оренди земель в інших країнах для самостійного вирощування сільськогосподарських культур. Уряд Саудівської Аравії планує ввести в експлуатацію закордонні сільськогосподарські угіддя загальною площею 100 тис. га, де Україна розглядається серед найперспективніших партнерів.

У 2019 році Державна служба з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів (Держпродспоживслужба) вже погодила із Саудівською Аравією використання форми сертифіката здоров’я на експорт з України перероблених харчових продуктів (яка передбачає для певних видів харчових продуктів додаткові умови за стандартами «Халяль»).

Очікується, що ця форма надасть можливість експортувати близько 80 видів перероблених харчових продуктів відповідно до класифікації Регламенту Ради країн Перської затоки (Guide for control on imported foods);

У нафто- та газовидобувній промисловості планується співпраця в галузі геологорозвідувальних робіт, розробки, облаштування та модернізації нафтових і газових родовищ, проєктування та будівництва об’єктів нафтогазової інфраструктури, спільного видобування вуглеводнів на території двох країн і залучення інвестицій у модернізацію газотранспортної системи України.

У сфері водних ресурсів запланована співпраця у сфері розвідки, видобутку і використання водних ресурсів із використанням наявних в Україні гідротехнічних технологій та кваліфікованих кадрів у сфері гідрології, логістичній сфері. Окрему увагу слід приділити геоекономічній спорідненості двох країн.

І наостанок — про розвиток туризму в цій закритій для всіх країні. Цей сигнал про радикальні зміни в політиці держави є продовженням курсу принца Мухаммеда бен Сальмана на посаді Спадкоємця Престолу, який він висвітлив у програмі «Бачення Саудівської Аравії 2030» (Saudi Vision 2030). За цією програмою передбачається зменшення нафтозалежності країни, диверсифікація економіки, а також розвиток державної охорони здоров’я, освіти, інфраструктури, рекреаційної сфери і туризму. Тож при розвитку стратегії Саудівська Аравія має великі шанси стати туристичною країною, зокрема й для жителів України. А інвестиційні компанії Саудівської Аравії матимуть змогу ще глибше ознайомитись із курсом в аграрній політиці та перспективами співпраці в стратегічних напрямках розвитку двох країн.

Юліанна Мусса, директор з інноваційних програм та развитку «Асоціації українських і арабських бізнесменів та інвесторів» 

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.