Як ввезти біогазове обладнання?

22 серпня 2016, 07:20 4679
Святослав Бартош

На тлі чергового підвищення тарифів і постійних розмов про альтернативну енергетику багато хто замислюється про те, як би скоротити свої витрати і, наприклад, використовувати біомасу для виробництва енергії.

Сумніватися в цьому рішенні змушує ціна імпортного біогазового обладнання. При цьому потрібно пам'ятати, що митні платежі, які сплачуються при імпорті такого обладнання, можна оптимізувати на 20% вартості обладнання.

Платимо по повній

Почнемо зі стандартної схеми ввезення: українська компанія купує за кордоном біогазову установку і ввозить її на територію України. Як і в більшості випадків, українська компанія сплачує ввізне мито та імпортний ПДВ.

Мито сплачується у відсотковому відношенні від митної вартості обладнання. Ставка мита залежить від коду УКТ ЗЕД, до якого буде віднесено це імпортне обладнання.

Імпортний ПДВ стягується від митної вартості обладнання і суми ввізного мита. Ставка ПДВ — 20%.

Можна і без мита

Як можна заощадити на сплаті ввізного мита? Для цього імпортне обладнання може вноситися в статутний капітал української компанії і повинно знаходитися у власності такої компанії протягом 3 років з моменту зарахування його на баланс. Якщо в структурі бізнесу є зарубіжна компанія, то вона може зробити цей внесок до статутного капіталу.

Слід звернути увагу на опис обладнання в статуті і зовнішньоекономічному контракті та звірити з його класифікацією за УКТ ЗЕД. На практиці митниця своїм кваліфікаційним рішенням змінює код і опис товару, і відмовляється оформляти обладнання без сплати ввізного мита. Пояснюється це тим, що нібито не можна ідентифікувати імпортований товар і товар, вказаний в статутних документах. Звичайно, такі претензії необґрунтовані, але необхідно уважно поставитися до підготовки документів і тим самим попередити можливу суперечку з митницею в суді.

І без мита, і без ПДВ

Можна також ввезти біогазове обладнання на територію України без сплати як мита, так і ПДВ.

До 01.01.2019 р. звільняється від обкладення митом і ПДВ імпорт техніки, обладнання, які використовуються для реконструкції існуючих і будівництва нових підприємств з виробництва біопалива. Крім цього, таке обладнання повинно класифікуватися за кодами УКТ ЗЕД, які вказані в статті 7 Закону України «Про альтернативні види палива», і не мати аналогів в Україні.

В сумі, для ввезення біогазової установки без сплати митних платежів необхідно:

- придбати на закордонну компанію біогазове обладнання;

- створити в Україні підприємство з виробництва біопалива, в статутний капітал якого внести біогазове обладнання;

- отримати висновок Міністерства економічного розвитку і торгівлі України про те, що таке обладнання не виробляється і не має аналогів в Україні;

- отримати рішення митниці про класифікацію комплектного об'єкта (якщо біогазова установка поставляється в розібраному вигляді на кількох транспортних засобах);

- оформити митну декларацію на це обладнання;

- щомісяця подавати на митницю звіт за встановленою формою про цільове використання ввезеного обладнання.

Святослав Бартош, юрист юридичної фірми ILF

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.