Як дрони рятують соняшник в Україні

09 серпня 2021, 07:01 16464
Валерій Яковенко

Україна є одним із найбільших виробників та експортерів соняшникової олії у світі. Завдяки високій рентабельності на соняшник припадає понад 20% орних земель держави. Однак останнім часом українські аграрії зіштовхнулися зі зниженням урожайності соняшнику та дефіцитом насіння.

У 2020/21 роках, наприклад, через тривалу посуху врожайність даної культури в Україні зменшилася на 15%. Запаси насіння соняшнику в лютому цього року впали до найнижчого рівня за останні 5 років, і це після другого за величиною рівня переробки.

Тож у цьому сезоні, особливо з його непростими погодними умовами, фермери з багатьох областей України все частіше здійснюють обприскування дронами XAG. Це дає змогу не тільки скоротити розрив у врожайності й забезпечити ріст соняшнику навіть в аномальних погодних умовах, а й зменшує витрати на виробництво та споживання викопного палива.

Коли класичні самохідні трактори не можуть працювати, дрони приходять на допомогу

У цьому році наземна техніка тривалий час не могла зайти в поле через велику вологість ґрунту та здійснити внесення ЗЗР, тому дрони почали рятувати ситуацію. Вони можуть здійснювати обприскування одразу після дощу навіть у важкодоступних місцях, використовуючи при цьому менше хімічних речовин і не пошкоджуючи ґрунтів.

Так сталося у квітні, тож внесення гербіцидів на щойно посіяний соняшник відбувалося саме агродронами. Це дало змогу запобігти великій кількості бур’янів, які поглинали б частину поживних речовин, води та сонячного світла.

У липні, коли соняшник перейшов у вегетативну фазу, через сильні дощі виробники прогнозували такі позакореневі хвороби як іржа. І якщо в минулому в агрономів не було іншого вибору, як відкласти роботу у зв’язку з високою заболоченістю й неможливістю зайти в поле, а потім збільшити дози пестицидів, зараз вони почали застосовувати дрони XAG. Таким чином, внесення фунгіцидів відбувалося максимально швидко й точно, аби запобігти величезним втратам врожаю.

Невдовзі, щоб прискорити процес висихання та зменшити втрати через погану погоду, хвороби та птахів, а також знизити витрати на сушіння, безпілотниками XAG буде здійснюватися десикація соняшнику. Очікується, що українські фермери зможуть зібрати до 10% додаткового врожаю за допомогою дронів. По-перше, безпілотники можуть швидко й ефективно працювати на високих культурах, не пошкоджуючи їх. По-друге, XAG — найкраще рішення в нестабільних погодних умовах, коли фермери мають проблеми з виходом на поле.

Дрони — оптимальне рішення для стійкого підвищення врожайності

За даними Всесвітнього центру даних в Україні, відповідно до оцінок керівників ферм, від 10 до 20% посівів зазвичай втрачається через застарілу неефективну техніку.

Оскільки Україна рухається до того, щоб стати глобальним аграрним центром, попит на високотехнологічне сільськогосподарське обладнання росте й продовжуватиме збільшуватися в майбутньому. Зокрема, коли в аграріїв з’являються проблеми з виходом на поле через висоту врожаю чи сильні опади, вони все більше звертаються до сільськогосподарських дронів, що контролюються штучним інтелектом і можуть застосовуватися на різних етапах вирощування культур.

Достатньо лише встановити швидкість польоту, висоту та розмір крапель у мобільному додатку, і безпілотники почнуть працювати, рухаючись заздалегідь запрограмованим маршрутом.

Валерій Яковенко, СЕО компанії DroneUA

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.