Зміни у порядку сертифікації насіння. Сортові якості

14 червня 2021, 07:32 4443
Наталія Грюнвальд

2 грудня 2020 року було внесено зміни до Порядку проведення сертифікації, видачі та скасування сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал, затвердженого постановою КМУ від 21.02.2017 №97

Хоч відносини між органом сертифікації та виробником (суб'єктом насінництва) є договірними, та одночасно є норми, які обов'язкові для застосування передусім Органом сертифікації.

Якщо уже вступили у ділові відносини, виконання договірних норм та адекватність у поведінці — обов'язкові. І так, Орган сертифікації зобов'язаний виконувати Порядок.

Що ж змінилося і чим можуть користуватися суб'єкти насінництва та розсадництва

Подача документів для сертифікації на сортові якості:

Паперова форма та особиста подача більше не є основними та єдиними засобами.

Документи для сертифікації насіння на сортові якості, суб'єкт може направляти засобами інформаційних, телекомунікаційних, інформаційно-телекомунікаційних систем, або шляхом відправлення електронних носіїв, на яких записано зазначені документи (пункт 10 Порядку сертифікації змінено).

Для визначення сортових і посівних якостей розсадників розмноження подаються наступні документи: Акт польового оцінювання, протокол випробування, виданих на насіння або садивний матеріал, що використані для сівби.

Встановили обов'язки для Органу із сертифікації

Зокрема, не більше ніж 10 робочих днів щоб:

  • розглянути заявку та провести перевірку документів;
  • надіслати заявнику в електронній або паперовій формі повідомлення щодо можливості виконання робіт із сертифікації, в якому, відповідно до поданої заявки, зазначається аудитор із сертифікації (агроном-інспектор) (залежно від категорії насіння і садивного матеріалу), який буде проводити польове оцінювання посівів або насаджень.

Визначено виключні підстави для відмови у проведенні польового оцінювання посівів або насаджень.

Цитую пункт 12 діючого порядку сертифікації у редакції від 02.12.2021, «Підставою для відмови у проведенні польового оцінювання посівів є:

  • несвоєчасного подання заявником заявки та документів, зазначених у пункті 10 цього Порядку;
  • подання документів, зазначених у пункті 10 цього Порядку, не в повному обсязі.

Тобто, якщо обрали аудитора із сертифікації (агроном-інспектор), який не є штатним працівником державного підприємства, та який може проводити роботи польового інспектування залежно від категорії насіння і садивного матеріалу, відмовити суб'єкту в залученні обраного інспектора не мають права.

Про присвоєння номерів партій

Номер району більше не зазначається у символах, які формують номер партії:

  • двозначний символ — номер області розташування насіннєвого посіву (насаджень) (01);» індивідуальний номер, присвоєний аудитору із сертифікації (агроному-інспектору) (001);
  • чотиризначний символ — порядковий номер партії, присвоєний аудитором із сертифікації (агрономом-інспектором) (0001);
  • двозначний символ — останні цифри року збирання врожаю (00).

UA-01-001-0001-00

Обирайте, до кого звернутися і для чого — для відмінного результату чи продовжувати звичну, ніби і зручну в минулому, але не завжди найкращу практику.

Наталія Грюнвальд, керівник ОС «АГРОСЕРТ»

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.