Brexit: як можуть цим скористатися українські виробники

11 березня 2019, 07:07 3278
Дмитро Крошка

Остаточний вихід Великої Британії з Євросоюзу запланований, як відомо, на 29 березня 2019 року. Передбачається, що після цього почнеться 21-місячний перехідний період, що, ймовірно, триватиме аж до кінця 2020 року. Але, по суті, поки абсолютно невідомо, якою може бути його максимальна тривалість. Тож маємо повну непередбачуваність поняття Brexit та його наслідків.

Це глобально. А локально — це відсутність чіткої стратегії у британських дистриб'юторів. Ринок працює тут і зараз, тому мало хто планує вкладатись у запаси.

Зараз нікому не зрозуміло, на яких умовах і за якими цінами Великобританія закуповуватиме українські, та й європейські, фрукти і ягоди після виходу зі складу Євросоюзу.

Але, безперечно, констатуватимемо, що потенційно — це топова хвиля та дуже заманлива можливість для українських експортерів, які можуть скористатись ситуацією, щоб зайняти свою стабільну нішу на британському ринку з українською продукцією. Адже британські імпортери різко збільшили обсяги запитів на українські фрукти і ягоди, розглядаючи їх як якісну альтернативу іншим постачальникам. У більшості випадків запити стосуються продукції з низькою доданою вартістю, наприклад, яблук у контейнерах для зберігання, а не в упаковці для кінцевого споживача.

Наскільки мені відомо, українські експортери не спостерігають вибуху запитів чи надмірного ажіотажу, процесів, які б можна було прямо пояснити «підготовкою» британських імпортерів до Brexit.

Станом на зараз запаси яблука урожаю 2018 року в Україні досить стабільні, але в асортименті, що не є звичним для британського ринку. При цьому звичний для британців асортимент цілком ефективно продається на інших ринках. Ми хочемо продати, вони хочуть купити. Проте, тут ще питання: за якою ціною? Адже саме ціна та економіка поставок в цілому буде грати ключову роль у рішенні українських експортерів постачати фрукти і ягоди на британський ринок. І тут українські експортери не завжди можуть конкурувати з європейскими, враховуючи хоча б собівартість виробництва і логістичні витрати, а також строки і умови постачання.

Але я вважаю, що британський ринок є одним із перспективних для українських експортерів яблук, лохини, черешні, суниці, смородини, ожини та кавунів, а тому потрібно системно підходити до поставок на нього. Тому зараз більше уваги буде приділено формуванню пропозицій та планів постачання фруктів і ягід урожаю 2019 року, ніж реалізації залишків минулорічного урожаю. Але на обсяги торгівлі фруктами і ягодами між Україною та Великобританією більше будуть впливати не політичні, а технологічні умови, зокрема, умови та обсяги охолодження і сортування українських фруктів і ягід.

Дмитро Крошка, голова асоціації «Укрсадпром» 

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.