Біоетанол: мара чи реальність?

16 серпня 2016, 10:00 5301
Олег Нів'євський

В Україні протягом, напевне, вже 10 років постійно мусолиться питання виробництва власного біоетанолу, зерна ж все більше і більше.

То Мінагропрод постійно презентує ідею стимулювання виробництва біоетанолу, то самі зерновики показують на США і дивуються, чому і ми не можемо мати такий ж потужний біоетанольний сектор? Проте, «воз и ныне там», і навряд чи він зрушить з місця.

На цей допис мене спонукала нещодавня новина про те, що американці мають намір запустити виробництво біоетанолу на Черкащині.

Я одразу згадав дослідження, яке ми писали в Інституті економічних досліджень та політичних консультацій в 2007 р. про економіку виробництва біодизелю та біоетанолу («Світовий бум на біопаливо та Україна — як отримати вигоду?»).

В цьому дослідженні є дуже показова табличка, яка демонструє, за яких цін на нафту та кукурудзу виробництво біоетанолу могло б бути економічно вигідним в Україні. 

Джерело фото: ier.com.ua
Джерело: («Світовий бум на біопаливо та Україна – як отримати вигоду?»)

Іншими словами, що дешевше: імпортувати бензин чи виробляти свій біоетанол? Розрахунки враховували і можливість реалізації побічної від виробництва біоетанолу продукції  — DDGS (суха барда), і майже на 30% нижчу енергоємність біоетанолу порівнянно із бензином, і інвестиції в будівництво заводу та інші технічні та економічні деталі. Таблиця з дослідження показує, що за цін на нафту 2006 р. на рівні 60 $/барель та ціни на барду на рівні 80 $/т, максимум в закупці за кукурудзу можна було б пропонувати тільки 70 $/т, в той час як на ринку кукурудза в 2006 р. коштувала далеко за 100 $/т, тобто біоетанол був економічно нецікавим для виробництва.

Розрахунки показали всю примарність економіки біоетанолу без державної підтримки. Зараз ціна на нафту знаходиться біля позначки в 50 $/барель, експортна ціна на барду складає біля 200 $/т, тому максимальна закупівельна ціна на кукурудзу, яку може пропонувати виробник біоетанолу, мала б бути на рівні 85 $/т. Проте реальна ціна на кукурудзу зараз щонайменше вдвічі більше. Тобто «а воз и ныне там».

Дивно, що американці хочуть побудувати завод на Черкащині. Чи може вони очікують, що їм дадуть певні податкові привілеї, субсидії, чи може нас примусять домішувати біоетанол до бензину?

Олег Нів'євський, старший науковий співробітник Інституту економічних досліджень і політичних консультацій (Київ, Україна)

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.