Автоматизуйся або помри

20 березня 2018, 12:20 3383
Петро Лахай

За кілька років щорічні витрати у $80-100 на гектар на технічне переоснащення можуть стати необхідністю для підтримки конкурентоздатності українських агровиробників на міжнародній арені.

Український ринок сільськогосподарської техніки у 2017 році сягнув $1,6 млрд, що є найвищим показником починаючи із 2008 року та на 25% вищим за результати 2016-го.

Частку в 90-95% від загальних обсягів продажу у 2017-му займала імпортна техніка, і лише 5-10% сільськогосподарського обладнання аграрії купували у вітчизняних виробників.

Структура ринку в 2017 році виглядала наступним чином: трактори — 43% від загальних затрат, причіпна техніка — 27%, комбайни — 21% та самохідні обприскувачі — 7%.

Динаміка українського ринку сільськогосподарської техніки, млн $

Джерело: Держстат та власні розрахунки УКАБ
Джерело: Держстат та власні розрахунки УКАБ

У кризові для України 2014-2015 рр. господарства переважно купували лише найнеобхідніше обладнання, аграрії чекали стабілізації економічної та політичної ситуації в країні. Ситуація стала нормалізовуватися в 2016-му, об’єми продажів почали зростати великою мірою і за рахунок відкладеного попиту 2014-2015 рр., а в 2017-му ринок досягнув докризових обсягів.

Розглянемо середні витрати агровиробників на придбання техніки з розрахунку на 1 га.

Динаміка купівлі сільськогосподарської техніки українськими агровиробниками на рік, $/га

Джерело: Держстат та власні розрахунки УКАБ
Джерело: Держстат та власні розрахунки УКАБ

В Україні цей показник у 2017 році складав близько $51, тоді як у Франції він становив $281, Німеччині — $417, у Польщі — $193, а в Росії — $29.

Джерело: розрахунки УКАБ
Джерело: розрахунки УКАБ

Витрати в різних країнах сильно відрізняються. Європейські фермери використовують більшу кількість обладнання, але така суттєва різниця у витратах на сільськогосподарську техніку виникає, в першу чергу, за рахунок використання німецькими, французькими та іншими європейськими фермерами більш технологічно досконалої техніки. Таке обладнання, відповідно, є значно дорожчим і націлене на залучення якомога меншої кількості персоналу та більш ефективне використання земель. Високий рівень заробітної плати найманих працівників та висока орендна плата за землі сільськогосподарського призначення змушують європейських аграріїв залучати якомога менше найманого персоналу та більш інтенсивно використовувати земельні ресурси, і як наслідок, спостерігається більша автоматизація та роботизація виробництва.

Низький рівень заробітної плати та невисока вартість оренди земель с/г призначення в Україні, порівняно з європейськими країнами, дозволяють українським агровиробникам мало перейматися оптимізацією та механізацією виробничих процесів. Вітчизняні аграрії витрачають відносно небагато ресурсів на купівлю, оновлення та модернізацію сільськогосподарського обладнання. Низька заробітна плата та ціна оренди земель були ключовими конкурентними перевагами українського АПК на міжнародній арені. 

Проте економічні умови всередині нашої країни змінюються: рівень оплати праці в Україні почав різко зростати і в аграрній галузі також. Наприклад, працівники, зайняті в сільському господарстві, у 2016 році в середньому отримували, в перерахунку на іноземну валюту, $139, а вже в 2017-му — $197, лише за рік дана ця стаття витрат для аграріїв зросла на 42%. Така ж тенденція прослідковується стосовно витрат на оренду с/г земель. Якщо у 2016 році вартість оренди земель сільськогосподарського призначення в середньому по Україні складала $29/га, то в 2017 році цей показник становив $39/га. Таким чином, лише за останній рік вартість оренди зросла на 35%.

Велика частина українських аграріїв вже сьогодні працюють над автоматизацією виробничих процесів, купуючи більше технологічно досконалої техніки, все більше імплементують системи точного землеробства та інші інноваційні рішення. Це збільшує витрати на технології в розрахунку на одиницю виробничих потужностей, але й підвищує ефективність діяльності, а отже, і конкурентоспроможність компанії. Технології прийдуть у будь-якому разі, головне — бути готовими їх зустріти.

Петро Лахай, аналітик аграрних ринків асоціації «Український клуб аграрного бізнесу»

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.