АПК бракує молоді, але вона сюди не поспішає

27 жовтня 2016, 07:45 4035
Агрокар'єра

Протягом останніх десятиліть в усьому світі спостерігається тенденція до збільшення середнього віку спеціалістів в аграрному секторі. Ця цифра поки що тільки зростає і наближується до 60+ років. І Україна також не є винятком у цій ситуації.

Сільськогосподарські виробники дуже стурбовані цією обставиною. Якщо нічого не зміниться в найближчому майбутньому, після того як нинішнє покоління піде у відставку, через відсутність молоді у галузі виникне величезна нестача в спеціалістах. На знак визнання цієї проблеми уряди, бізнес та різноманітні неурядові організації усіх країн докладають значних зусиль до того, щоб спонукати молодих людей  до розвитку кар'єри в сільському господарстві. Але допоки переважаючий  тренд не переламано, і молодь не поспішає до цієї галузі.

Сільське господарство стає дедалі більш конкурентоспроможним на світовому ринку та технічно розвиненим

Та все ж таки сільське господарство стає дедалі більш конкурентоспроможним на світовому ринку, технічно розвиненим і потребує цілеспрямованої молоді з  якісною освітою, а також дає змогу спеціалістам з інших суміжних галузей зробити кар'єру в АПК.

На ринку праці з'являється все більше вакансій, що потребують не тільки профільних знань з аграрного напрямку, а й знань у сфері IT, вільного володіння англійською мовою та здатності працювати в мультинаціональному колективі та в умовах мультизадачності.

 

Соціальні мережі, профільні групи, програми стажування, конкурси та грантові програми — все це обов'язкові інструменти для професійного розвитку молоді

Участь у професійних спільнотах, різноманітних конкурсах і конференціях, продуманий профіль у соціальних мережах — це безкоштовна можливість для молоді заявити про себе та дозволити роботодавцю не втратити перспективних майбутніх спеціалістів.

Велика кількість грантових програм від різноманітних організацій спонукає соціально активну молодь до постійного розвитку та надає додаткові можливості для професійного зростання. Але дуже часто перепоною на шляху стає відсутність знань іноземної мови, що відразу значно звужує можливості. Та й в цьому випадку не варто впадати у відчай, адже завжди можна знайти можливості для стажування за кордоном з мінімальним знанням мови для того, щоб оволодіти початковими розмовними навичками, які дадуть змогу надалі покращувати свої знання та претендувати на участь у більш професійних програмах. 

Стажування — можливість підібрати собі в штат молодих спеціалістів, серйозно налаштованих на розвиток у професії

На сьогоднішній день у нашій країні можливостей працевлаштування для молоді в агросекторі дуже багато. Велика кількість агрокомпаній запрошує на стажування не тільки випускників, але й студентів старших курсів, і це дає змогу ще під час навчання визначитися з подальшою кар'єрою та здобути такий необхідний перший досвід .

Цілеспрямованим та мотивованим студентам необхідно звертати увагу на  той факт, що не завжди і далеко не всі компанії розміщують оголошення про стажування на порталах із пошуку та підбору персоналу. Ще  під час навчання студентам потрібно продивлятися сайти компаній, які їх цікавлять, з питання наявності на них інформації щодо стажувань, звертатись безпосередньо до компаній, відслідковувати інформацію на їхніх сторінках у соціальних мережах.

Зарплата, що відповідає знанням та досвіду молодого спеціаліста, — від 4000 до 10 000 грн

Аналіз, проведений порталом «Агрокар'єра», свідчить, що спеціалістам початкового рівня важче за інших знайти роботу.  

Вакансії для молодих фахівців потребують хоча б мінімального досвіду та пропонують невисоку заробітну платню.  Але, в той же час, відсутність навичок та досвіду вимагає від роботодавців додаткових  інвестицій у молодих спеціалістів без  гарантій лояльності таких працівників до компанії.

Зазвичай на старті кар'єри молодь претендує на заробітну платню в розмірі 4-5 тис. гривень.  Бажаним же доходом  називають 10 тис. гривень.

Але, знову ж таки, якщо постає питання: «Хотів би заробляти, і це відповідає моїм знанням та досвіду», то більшість називає суму 5-7 тис. гривень.

Та в той самий час опитування, проведені на порталі «Агрокар'єра», засвідчили, що тільки 40% вважають, що, аби знайти гарну роботу після закінчення навчального закладу, потрібен високий рівень знань, та майже 52% сподіваються на знайомства та зв'язки, які допоможуть їм вдало працевлаштуватись.

Рекрутинговий портал «Агрокар'єра»

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.